Minder ritjes in het Utrechtse OV door corona: dit zijn de harde cijfers
Het Utrechts openbaar vervoer is zwaar getroffen door de coronacrisis. In de eerste twee maanden na de invoering van de coronamaatregelen in 2020 zakte het aantal reizigers naar een diepterecord.
Het aantal kilometers dat reizigers maandelijks rijdt met de bus en tram slonk van 35 miljoen naar 5 miljoen in deze periode. In heel 2020 telde het openbaar vervoer ongeveer de helft van het aantal reizigers dat normaal gebruikmaakt van het regionaal openbaar vervoer.
Dat blijkt uit de Jaar- en Trendrapportage OV 2020 van de provincie. Reizen met het openbaar vervoer werd lange tijd ontmoedigd. Hierdoor kwam het regionale OV in een neerwaartse spiraal terecht. In de zomer van 2020 was er sprake van enig herstel, maar door de tweede golf zakte het gebruik opnieuw.
Sinds februari 2021 is er weer een voorzichtige opleving te zien. In de zomer lag het gebruik op circa zestig procent van wat U-OV en Syntus Utrecht gewend waren vóór corona.
De provincie liet met een vergoeding van het rijk de bussen en trams zoveel mogelijk doorrijden. Dat was vooral voor werknemers met essentiële beroepen, zoals de zorg, belangrijk. Het aanbod is desondanks met circa tien procent afgenomen.
Rituitval
Opmerkelijk is dat corona zorgde voor verbeterde vervoersprestaties. Bussen reden vaker op tijd, omdat het relatief rustig was op de weg en er minder reizigers in- en uitstapten. De rituitval halveerde naar 0,4 procent.
Er was één uitzondering: de tram. Vorig jaar steeg de rituitval van 1,1 procent (2019) naar 1,5 procent. De belangrijkste oorzaak waren technische storingen op lijn 22 Utrecht CS – Utrecht Science Park. Tramlijn Utrecht – Nieuwegein reed sinds de zomer niet vanwege werkzaamheden.
Elektrische bussen
Vorig jaar verschenen er nieuwe elektrische bussen in Utrecht. U-OV introduceerde 20 elektrische bussen van Ebusco, die worden ingezet in de streekdienst. Daarnaast zijn voor de stadsdienst 35 e-bussen gaan rijden van Heuliez, 15 extra lange Setra-bussen (15 meter lang) en 24 gelede Citaro (‘harmonica’)bussen.
Hiermee nam de vervoerscapaciteit van het volledige U-OV flink toe. In Amersfoort en omgeving is Syntus vorig jaar ook met vijf nieuwe elektrische BYD-bussen gaan rijden. Al deze nieuwe ontwikkelingen zijn een belangrijke stap naar het einddoel om in 2028 Utrechts OV te realiseren dat 100 procent schoon en stil is.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Na aanhouding van negen nietsontziende plofkrakers staat er zó weer een batterij opvolgers klaar
Negen mannen die miljoenen euro's buitmaakten door met zware explosieven Duitse geldautomaten op te blazen zijn deze week gearresteerd. Maar hun plek in de criminele organisatie wordt in no time ingevuld door anderen. ,,Ze worden moeiteloos vervangen door nieuwe aanwas.” -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM
Na gepiep en storingen wéér probleem met duurste tramlijn van Nederland: tramhaltes zijn niet in orde
Nog geen twee jaar na de oplevering van de Uithoflijn moet de schop alweer de grond in. De wachthokjes bij de haltes zijn zo klein dat maar weinig reizigers beschut kunnen staan. En dát heeft, met name op gure dagen, als gevolg dat reizigers niet goed doorstromen en de trams vertraging oplopen. Aanpassing van de haltes kost 3 miljoen euro. -
Recyclingstation Bunnik krijgt een opknapbeurt: nieuwe containers en andere inrichting
Het recyclingstation in Bunnik krijg een opknapbeurt. De containers zouden erg zijn verouderd en toe zijn aan vervanging. Ook wordt het terrein heringericht. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
-
-
PREMIUMhét alternatief
Met dit plan wil Utrecht omstreden verbreding van A27 voorkomen en bomen bij Amelisweerd redden
Het is voor veel mensen een gewoonte om 's ochtends in de auto te stappen. De regio Utrecht wil die ingesleten patronen doorbreken met een breed plan voor autoverkeer, openbaar vervoer en fiets. Het doel: de omstreden verbreding van de A27 bij natuurgebied Amelisweerd voorkomen. -
PREMIUM
Einde aan oorverdovend gepiep van sneltram IJsselstein: ‘Zit constant met handen op mijn oren’
Tig keer per uur komt er een sneltram gierend door de bocht in IJsselstein en het geluid dat daarmee gepaard gaat, gaat ‘dwars door je hoofd’. Vandaag starten de werkzaamheden die een einde moeten maken aan die gekmakende piep, tot grote opluchting van de omwonenden.