De A2 tussen Breukelen en Utrecht, waar vorige week het ongeluk gebeurde. Alleen een brede middenberm scheidt de twee wegen van elkaar.
Volledig scherm
De A2 tussen Breukelen en Utrecht, waar vorige week het ongeluk gebeurde. Alleen een brede middenberm scheidt de twee wegen van elkaar. © Google Streetview

Moet er een vangrail komen op de A2 waar drie doden vielen?

horrorcrashDe inrichting van de A2 bij Breukelen ligt onder een vergrootglas. Na het ongeval met drie doden vorige week, onderzoekt Rijkswaterstaat of aanpassingen aan de weg tussen Utrecht en Amsterdam nodig zijn om de veiligheid te vergroten.

Belangrijke vraag is of de weginrichting wel zonder vangrail kan. Nu nog is op het gedeelte vlak bij Breukelen tussen Nieuwersluis en Nieuwer Ter Aa zonder geleiderail, vanwege de brede middenberm. Maar precies op dat deel van de weg ging het donderdag afschuwelijk mis: een personenauto schoot door de berm en crashte op een personenauto die in tegenovergestelde richting vanuit Utrecht kwam.

Bestuderen

Niet alleen de 38-jarige spookrijder uit Vianen, maar ook een echtpaar uit Bergen aan Zee kwam om. Reden genoeg voor Rijkswaterstaat om de lokale situatie nader te bestuderen. ,,Bij dit verkeerskundige onderzoek nemen we alles mee rond de inrichting’’, vertelt een woordvoerder. Naast de ontbrekende vangrail kijkt de wegbeheerder ook naar de berm, overzichtelijkheid, op- en afritten, obstakels, de middenberm en andere zaken. ,,We bekijken alle verkeerskundige factoren.’’

Hoewel de inrichting met brede middenberm en zonder geleiderail voldoet aan de geldende Richtlijn Ontwerp Autosnelwegen, is alsnog plaatsen van een vangrail wel degelijk een optie. Al eerder leverden onderzoeken naar aanleiding van een dodelijk ongeval aanpassingen aan weggedeeltes op, weet de woordvoerder. Hij besluit: ,,Wij zijn erg benieuwd naar de bevindingen.’’

Kostenpost

,,Over die geldende richtlijnen is goed nagedacht, die zijn niet uit de losse pols’’, zegt Patrick Rugebregt van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. De stichting gaat niet specifiek in op het ongeval van vorige week. Maar wel voegt Rugebregt toe dat meer vangrail een extra kostenpost betekent.

Ondertussen doet ook de politie nog volop onderzoek naar de oorzaak en de toedracht van het ongeval. Het is allerminst zeker dat dit onderzoek ook definitief uitsluitsel gaat geven over de reden waarom de man uit Vianen door de middenberm schoot en op de verkeerde weghelft frontaal op de auto van een 53-jarig echtpaar uit Bergen aan Zee botste. Bekenden van de veroorzaker suggereerden eerder dat sprake was van gezondheidsklachten bij de man uit Vianen. Onderzoek op zijn lichaam hiernaar heeft niet plaatsgevonden. 

Het Openbaar Ministerie laat weten dat geen strafrechtelijk onderzoek volgt naar de gebeurtenissen rond het verkeersdrama van donderdagmiddag.