Volledig scherm
Een camera legt vast hoe iemand de banden van een auto lek steekt. Rudolf R. ontkent dat hij op de beelden te zien is. Rechts: rechtbanktekening uit 2010. © AD/Petra Urban

Monster van Leersum (83) houdt ook voor hoge rechter zijn onschuld vol

Tegen Rudolf R. - het Monster van Leersum -  is door justitie voor het Gerechtshof in Arnhem drie maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist. Ruim 19 jaar drijft de 83-jarige R. zijn buren tot wanhoop.

Wat begon met een conflict over recht van overpad, mondde uit in een reeks van hoogoplopende conflicten. pesterijen, intimidaties en vernielingen van onder meer de auto’s van de buren.

Twee jaar geleden werd R. door de rechtbank in Utrecht al veroordeeld tot een gebiedsverbod met een dwangsom van 300.000 euro bij overtreding van het verbod. Hij hield zich daar niet aan en moest de buren dan ook de 300.000 euro betalen. Ook werd een celstraf van drie maanden opgelegd tegen het zelfbenoemde Monster van Leersum.

Tegen die celstraf en tegen de vermeende vernielingen ging R. in beroep. De zaak diende vandaag.

Onzin

R. ontkende voor het Hof alle ten laste gelegde feiten. Dat hij met een muts op op het erf van de buren werd herkend op camerabeelden, deed hij af als onzin. ,,Ik herken deze man niet en weet niet waar dit was.” R. suggereerde zelfs dat het een familielid is van zijn buurman. Het zou in scene zijn gezet om R. in diskrediet te brengen.

R. hield lange betogen die zijn onschuld moesten onderstrepen. Ook zijn advocaat Coffi sprak van een complot van de buren tegen zijn cliënt.

De slepende kwestie werd door R. getypeerd als een verdienmodel voor zijn buren. Dat hij weer op het erf was van zijn buren, kwam volgens hem doordat zijn hond daarheen was gelokt. Het dier zou vergiftigd zijn, maar daar is geen bewijs voor gevonden.

Twee keer zijn de buren tijdelijk verhuisd om de ellende te ontvluchten. Maar het huis is onverkoopbaar gebleken na al die slepende conflicten met R., zo beweert het slachtoffer.

Onderzoek

R. is narcistisch en daardoor licht ontoerekeningsvatbaar, zo bleek uit psychologisch onderzoek jaren terug. Hij is hoogopgeleid. Hij studeerde vliegtuigbouwkunde in Delft en was wiskundeleraar. In zijn vrije tijd duikt hij en doet hij aan zweefvliegen.

De advocaat-generaal begreep niet waarom een hoogopgeleide man als R. zijn leven vult met conflicten voeren. Hij acht alle ten laste gelegde feiten bewezen. Dat R. al 83 jaar oud is, is in dit geval geen reden om hem geen gevangenisstraf op te leggen. Hij is met zijn 83 jaar immers ook in staat om door te gaan met zijn conflicten, voegde hij eraan toe.

De advocaat van R. eist vrijspraak voor alle ten laste gelegde feiten. Er zijn wat hem betreft geen bewijzen. Waar twee vechten hebben bovendien twee schuld betoogde hij.

Het Gerechtshof doet over twee weken uitspraak.