Volledig scherm
Het ‘Monster van Leersum’ vastgelegd door een camera, terwijl hij banden lek prikt van buren. Rechts: rechtbanktekening uit 2010. © AD/Petra Urban

‘Monster van Leersum’ (83) vandaag in beroep tegen zijn celstraf voor pesten van buren

Moet het 83-jarige Monster van Leersum drie maanden de cel voor jarenlang pesten en intimideren van zijn buren? Vandaag dient in Arnhem het hoger dat Rudolf R., die zichzelf de geuzennaam het ‘Monster van Leersum gaf, indiende tegen zijn straf. Wat de uitspraak van de rechter ook is; voor de buren zal het vermoedelijk maar betrekkelijke rust brengen. Want volgens hen zijn de pesterijen ook na de veroordeling van twee jaar geleden gewoon doorgegaan.

Een oude pestkop, een psychopaat, een monster of gewoon een onschuldige, oude, stramme man die veel te hard wordt aangepakt? Het Monster zelf voelt zich het slachtoffer van een lastercampagne van zijn buren. ,,Het gaat allemaal over bijna niets. Als je ziet waar die zaken over gaan dan schiet je toch in de lach’’, zei Rudolf R. in een interview na zijn veroordeling in het AD.

Vier veroordelingen heeft Rudolf R. inmiddels op zijn naam staan in de zaak voor verduistering, belaging, erfvredebreuk, vernielingen en mishandeling van zijn buren. Ook moest hij dwangsommen van 10.000 euro en 300.000 euro betalen omdat hij zijn buren bleef lastig vallen. Die heeft hij overigens ook betaald. Rudolf R. kreeg bovendien een gebiedsverbod van vijf jaar opgelegd. Vernielingen en erfvredebreuk: normaal zou dat geen reden zijn voor een onvoorwaardelijke celstraf van drie maanden, maar omdat er zo’n lange voorgeschiedenis is, moet het bejaarde Monster van Leersum zitten.

Meer lezen over het ‘Monster van Leersum’? Klik dan hier.

Pesterijen gaan door

Rudolf R. houdt zich tegenwoordig aan zijn contactverbod, zo bevestigt Bernard Tomlow, advocaat van Gert Griffioen, de geplaagde buurman van het Monster van Leersum. Maar de pesterijen gaan gewoon door, zegt Tomlow. Rudolf R. dient de laatste jaren hinderlijke bezwaarschriften in bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug over zijn buren. Dat varieert van bezwaren tegen een dakgoot, tot aan het illegaal exploiteren van een Bed and Breakfast. Het zorgt voor slepende en tijdrovende procedures waarmee hij de buren toch weer in zijn grip heeft.

Tomlow verwijt de gemeente Utrechtse Heuvelrug hierin veel te lankmoedig op te treden. ,,Rudolf R. maakt misbruik van de bevoegdheden die de wet hem bieden. De gemeente moet de regie pakken en die bezwaarschriften niet allemaal in behandeling nemen. De overheid treedt nu als partij op, terwijl ze juist moet doorpakken in deze zaak. Maar waarschijnlijk hebben we te maken met bange bestuurders, waardoor hij zijn kansen ziet en pakt.”

Die recente pesterijen komen vandaag niet aan de orde bij het Gerechtshof in Arnhem. Het gaat nu om het beroep van Rudolf R. tegen zijn eerder opgelegde straf. Destijds was het Monster van Leersum ervan overtuigd dat het zo’n vaart niet zou lopen. ,,Ik ga de gevangenis niet in. Er komt nog een hoger beroep. Dan zijn we twee jaar verder en het is maar de vraag of ik dat haal”, merkte Rudolf R. op in het interview in het AD. ,,Als die zitting er wel komt, gaat die celstraf toch van tafel. Daar maak ik me helemaal geen zorgen om.”

Meer lezen over het ‘Monster van Leersum’? Klik dan hier.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
  1. De Bilt kijkt tevreden terug op rustig verlopen boerenbeleg
    PREMIUM

    De Bilt kijkt tevreden terug op rustig verlopen boerenbe­leg

    De Bilt kijkt tevreden terug op het verloop van de grootste boereninvasie ooit. Zevenduizend boeren kwamen er, terwijl op hooguit 1500 werd gerekend. De schade aan de Biltse Rading en het honkbalveld, waar de actievoerders zich verzamelden, valt reuze mee. Burgemeester Sjoerd Potters dankt inwoners en hulpdiensten voor hun begrip en inspanningen. Het RIVM is blij dat directeur Hans Brug de boodschap nog een keer heeft kunnen uitdragen.