Volledig scherm
De mysterieuze schuilhut voor spoorwerkers werd afgeleverd bij het Spoorwegmuseum © Marnix Schmidt

Mysterieuze schuilhut neergezet in Spoorwegmuseum, maar waar is dat ding eigenlijk voor?

Het Spoorweg-museum in Utrecht is sinds vandaag eigenaar van een mysterieuze schuilhut. Waar de hut, die bij de Monninkenberg aan het spoor in Hilversum stond, voor gebruikt werd? Niemand die het weet. 

Om 11.00 uur vanmorgen komt de vrachtwagen met daarop de 2500 kilo zware schuilhut aan bij het museum. Beetje bij beetje wordt de constructie van de vrachtwagen getakeld en verdwijnt voor een deel in een speciaal gegraven kuil. De hut is gevonden bij de Monninkenberg langs het spoor in Hilversum en door ProRail overgebracht naar het Spoorwegmuseum. ,,Het is een stukje geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen”, zegt Coen van Kranenburg, woordvoerder van ProRail. ,,Daarom past het perfect in het Spoorwegmuseum.”

Maar wat die geschiedenis dan precies is, blijft vooralsnog onduidelijk. ,,Er zijn geen bouwtekeningen van de hut of documenten waar precies uit blijkt waarvoor het werd gebruikt”, legt archeoloog Jerry Huisman uit. Duidelijk is wel dat het gevaarte is gebouwd tussen 1920 en 1960. ,,Dat is alsnog een vrij grote periode. Daar komt onder andere het idee vandaan dat het als schuilhut tijdens de Tweede Wereldoorlog kan zijn gebruikt.”

Mysterieus

Quote

Het zou óók kunnen dat het huisje door spoormede­wer­kers werd gebruikt om hun boterham­men te eten of te schuilen voor de regen

Archeoloog Jerry Huisman

In totaal zijn er zes van deze schuilhutten in Nederland. Hoeveel dat er tachtig jaar geleden waren is niet duidelijk. Huisman: ,,Het is allemaal vrij mysterieus. De hut staat wel ingetekend op spoorkaarten, dus het zou óók kunnen dat het huisje door spoormedewerkers werd gebruikt om hun boterhammen te eten of te schuilen voor de regen.”

Voor de officiële overdracht van de schuilhut gaan ProRail regio-directeur Kees Rutten en directeur van het Spoorwegmuseum Nicole Kuppens samen met een paar spoorwegmedewerkers in de hut staan. Met zijn zessen passen ze er nét in. Het laat aan de verbeelding over hoe dat 80 jaar geleden moest zijn met zware regen en tien graden onder nul.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.