Koko was ooggetuige van de aanslag door Truus van Lier.
Volledig scherm
PREMIUM
Koko was ooggetuige van de aanslag door Truus van Lier. © Angeliek de Jonge

Na bijna 80 (!) jaar deelt Koko (91) zijn geheim: ‘Ik zag hoe Truus van Lier een NSB’er neerschoot’

Bijna tachtig jaar hield Koko van Donkelaar zijn mond, maar nu zijn dood nadert, wil de 91-jarige oud-Utrechter toch zijn persoonlijke verhaal over verzetsheldin Truus van Lier vertellen. De tiener zag haar wegfietsen, vlak nadat ze in september 1943 een NSB’er met twee kogels om het leven had gebracht.

 1. Truus (22) schreef met haar verzetsdaad in WOII geschiedenis: ‘Had ik dat op die leeftijd kunnen doen?’
  PREMIUM
  COLUMN

  Truus (22) schreef met haar verzets­daad in WOII geschiede­nis: ‘Had ik dat op die leeftijd kunnen doen?’

  Op ons vaste coronarondje langs de Singel worden we dagelijks herinnerd aan Truus van Lier. Niet alleen vanwege het prachtige eerbetoon dat elk jaar aan de oever van de Catharijnesingel tot bloei komt - haar voornaam in kapitale letters, geschreven met narcissen - maar ook omdat daar schuin tegenover, in het Willemsplantsoen, zij tot de verzetsdaad kwam waarmee ze geschiedenis schreef.
 2. Gerard leek een beetje op Louis van Gaal: hij hield niet van tegenspraak
  PREMIUM
  VAN WIEG TOT GRAF

  Gerard leek een beetje op Louis van Gaal: hij hield niet van tegen­spraak

  In de rubriek Van wieg tot graf vertellen we het verhaal achter een familiebericht. Deze keer het levensverhaal van Gerard Grasmaijer 1941 - 2021. Eigenlijk leek de ambitieuze Gerard wel een beetje op Louis van Gaal. Hij verwachtte dat er altijd naar hem geluisterd werd en hield niet van tegenspraak. Ook kon hij erg driftig zijn. Maar hij had vaak gelijk en genoeg mensen om hem heen, die hem een aimabele man vonden.