Volledig scherm
PREMIUM
Initiatiefnemer Ruben Berendts (l) en veehouder Arjen Vernooij, die windpark Goyerbrug op zijn land toestaat. © Erik van 't Woud

Na jaren is de kogel door de kerk: Houten stemt in met vier windmolens bij Goyerbrug

Het was een mooie avond voor Ruben Berendts, de Houtense initiatienemer achter Windpark Goyerbrug in Schalkwijk. Jarenlang heeft hij in de wachtkamer gezeten en geduld betracht, maar dinsdagavond ging de kogel eindelijk door de kerk. De Houtense politiek steunt in ruime meerderheid de plaatsing van ‘zijn’ vier megagrote windmolens langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Zij komen dicht tegen de gemeentegrens met Wijk bij Duurstede te staan.

Dat wil allerminst zeggen dat iedereen bij dat feit staat te juichen. In ieder geval inwoners van Wijk bij Duurstede en Culemborg niet, die binnen een straal van twee kilometer om het beoogde park wonen. Zij roerden zich tijdens het raadsdebat enkele malen zo luidruchtig, dat burgemeester Gilbert Isabella de vergadering korte tijd stillegde en de publieke tribune liet ontruimen. De meeste toehoorders bleven overigens gewoon zitten. ,,Haal de politie er maar bij als u ons weg wilt hebben!” riep één van hen geëmotioneerd.