Volledig scherm
Heropende zaak Richard Houtveen Nieuwegein © AD

Na negen jaar doorbraak in WK-moord: politie pakt 42-jarige man uit Woerden op

Negen jaar na de gewelddadige dood van Richard Houtveen uit Nieuwegein heeft de politie een verdachte aangehouden in de zaak. Het gaat om een 42-jarige man uit de gemeente Woerden die ook eerder in de zaak al eens was opgepakt. 

De politie deed vorige week in Nieuwegein nog onderzoek naar de gewelddadige dood van Houtveen. Wat de aanleiding was voor dat onderzoek, wilde de politie niet zeggen. 

Richard Houtveen werd na de WK-finale van 11 juli 2010 in het centrum van Nieuwegein doodgestoken. Hij keek die wedstrijd met vrienden op een groot scherm op de Markt bij winkelcentrum Cityplaza. Nederland verloor toen in Johannesburg de finale van Spanje.

Er werd destijds een verdachte aangehouden, maar ondanks uitgebreid onderzoek kon de recherche niet voldoende bewijs vinden om de verdachte voor de rechter te kunnen brengen. Volgens de politie is er nu ‘voldoende grond’ om hem opnieuw op te pakken.

Ruzie

Tot voor kort werd ervan uitgegaan dat de 25-jarige Houtveen tijdens een ruzie met een groep jongeren dodelijk werd verwond in zijn hartstreek. Na de wedstrijd verliet hij via de Schakelstede het marktplein, waar hij ruzie zou hebben gekregen met deze jongeren. Vervolgens liep hij door en zou hij in de buurt van de parkeergarage opnieuw ruzie hebben gekregen. Hier vond toen de dodelijke steekpartij plaats.

In het tv-programma Opsporing Verzocht meldde de politie dat er ‘nieuwe informatie’ beschikbaar is. Daaruit zou blijken dat het slachtoffer mogelijk doelbewust is opgezocht, mogelijk door iemand die helemaal niets te maken had met de ruzie. De zaak werd daarom in februari heropend. Bij de politie zijn vijf nieuwe tips binnengekomen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.