Volledig scherm
Visdiefje © Pixabay

Natuur in de stad: de visdief op Utrechtse daken

Stadsecologen vertellen in deze rubriek over de zomernatuur in de stad Utrecht. Vandaag: Gideon Vreeman over de visdief.

,,Steeds meer vogels ontdekken dat broeden op het platte dak van een bedrijf, kantoor of flat zo zijn voordelen heeft. En zo kan het zijn dat je midden in Papendorp of Overvecht je even aan de kust waant: daar klinkt in toenemende mate het geluid van een typische zeevogel: de visdief.

Vaak hoor je het kenmerkende geluid, ’krie-èèr’ of ‘kirri kirri’, eerder dan je ze ziet. En als je ze ziet, zijn ze goed te herkennen aan de slanke bouw, zwarte kap en een diep gevorkte staart.

In het kustgebied bestaat de oorspronkelijke broedplek uit zandig grind of schelpen. Favoriet zijn plekken waar ook muurpeper bloeit (een vetplant met felgele bloemen). Maar omdat de visdief een grondbroeder is, is ze erg kwetsbaar voor roofdieren. Indien voldoende voedsel beschikbaar, biedt een plat grinddak op een hoog gebouw uitkomst. Grinddaken lijken ook nog eens op de oorspronkelijke broedplekken aan de kust.

In toenemende mate worden groene daken, sedumdaken, gebruikt om te broeden. En laten we dat in Utrecht nou juist stimuleren: een groen dak is goed voor een gezonde en leefbare stad. En wie weet helpt het onze stad aan een nieuwe algemene stadsvogel.”