Volledig scherm
Protesten tegen abortus. © ANP

Nauwelijks tegendemonstranten in Utrecht rond anti-abortus mars

Zo’n tienduizend mensen lopen zaterdag in Utrecht mee tijdens een stille protestmars van de stichting Schreeuw om Leven. Dat verwacht de organisatie, die rekening houdt met slechts één tegendemonstratie, met hooguit 25 voorstanders van abortus.

De enige tegendemonstratie die bij de gemeente Utrecht is aangemeld, is die van het Humanistisch Verbond. Terwijl ook het Abortusnetwerk Amsterdam eind oktober al een tegendemonstratie heeft aangekondigd. Net zoals de nieuwe politieke stroming Utrecht BIJ1 van zich heeft laten horen als tegenstander van de mars.

Sprekers

De protestmars begint zaterdag om 12.00 uur in de Jaarbeurs, met als sprekers onder meer Gert-Jan Segers (fractieleider ChristenUnie) en Kees van der Staaij (fractieleider SGP). Daarna volgt de tocht door de stad vanaf 13.15 uur. Op de route zijn vandaag door het Abortusnetwerk folders tegen de mars van de stichting uitgedeeld.

,,Dat mag, als zij vergunning hebben om te flyeren. Iedereen heeft het recht om zijn mening te uiten, net als wij”, reageert directeur Kees van Helden van de stichting. ,,Wij houden een stille tocht en zijn niet uit op een confrontatie.” De stichting wil opkomen ‘voor de beschermwaardigheid van het ongeboren leven’. Van Helden stelt goed overleg met de politie te hebben over hun mars en eventuele tegendemonstraties.

Bij de gemeente is ondertussen alleen de ook bij de politie bekende tegendemonstratie van het Humanistisch Verbond bekend. Die is toegestaan. Daarom zijn volgens een woordvoerder ‘geen extra voorschriften of beperkingen noodzakelijk’ op dit moment. Wel gelden standaardregels, zoals niet discrimineren en aanwijzingen van de politie opvolgen. Alle andere weggebruikers mogen ook niet worden gehinderd door de demonstratie.

Afspraken

De politie begeleidt de demonstratie. Ook zijn er afspraken gemaakt met U-OV: de bussen rijden tijdelijk om. De stichting zet ook zelf vrijwilligers in voor een goed verloop.

Alle andere partijen die willen demonstreren hebben tot uiterlijk vrijdagmiddag 13.15 uur de tijd om de gemeente in kennis te stellen van hun beoogde demonstratie.