Volledig scherm
PREMIUM
Nick van Engelen, Fleurtje Tromp, Irina Wagner en Guus van Middelaar leggen vandaag hun werk neer. © Angeliek de Jonge/Bewerking MC

Nick, Fleurtje, Irina en Guus leggen vandaag hun werk neer: ‘Als wij fouten maken, kan iemand doodgaan’

Voor het eerst in 26 jaar leggen verpleegkundigen van verschillende afdelingen in het St. Antonius-ziekenhuis in Nieuwegein, Leidsche Rijn en Woerden vandaag deels het werk neer. Ze strijden voor een betere cao, een hoger salaris, vermindering van de werkdruk en een betere balans tussen werk en privé. Wij spraken met vier stakers: Nick, Fleurtje, Irina en Guus. „We krijgen niet betaald naar de verantwoordelijkheden die we hebben: als wij fouten maken, kan iemand doodgaan.” 

Guus van Middelaar (29) uit Houten is verpleegkundige op de Intensive Care. Hij werkt vijf jaar in het St. Antonius en verdient tussen de 2000 en 2200 euro netto per maand voor 32 uur. 
„Gemiddeld sterven op de IC vijf of zes patiënten per week. Geen gek cijfer, de mensen die hier liggen zijn heel erg ziek. Als de IC er niet was geweest, hadden ze geen kans gehad. Iedere dag zijn er nieuwe complexe vraagstukken die ik alleen of samen met een arts probeer op te lossen.