Volledig scherm
Nieuwegein Huiskamer aan de Leemwal. © William Hoogteyling

Nieuwe Buurtkamer moet wijkbewoners Merwestein bij elkaar brengen

Een gezellige Buurtkamer waar je koffie kunt drinken of een spelletje Rummikubben kan doen met buurtgenoten. De Nieuwegeinse wijk Merwestein beschikt sinds kort over een geheel vernieuwde ontmoetingsplek. 11 Januari wordt-ie officieel in gebruik genomen.

Het is voor de meeste buurtgenoten in Merwestein nog even zoeken waar de Buurtkamer aan de Leemwal 3 zit. Maar de vernieuwde plek voor ontspanning, kennismaking en ontmoeting weten steeds meer bewoners te vinden. 

Dat ziet ook de Nieuwegeins wijkcoördinator voor Merwestein Irene van Egmond. “Hier was echt behoefte aan. Bewoners organiseren steeds meer activiteiten. In deze wijk kennen niet veel mensen elkaar. Er zijn veel eenpersoonshuishoudens, alleenstaande ouders, veel jongeren en kantoren die getransformeerd zijn tot woningen. Hierdoor kent de wijk veel nieuwe bewoners. We willen dat meer buurtgenoten elkaar gaan kennen,” zegt Van Egmond. “Er is een groep actieve bewoners die bingoavonden, creatieve workshops en koffie momentjes organiseert.”

Gezellig

De vernieuwde Buurtkamer zit in de beheerderswoning van woningbouwvereniging Portaal. Dit was al eerder een plek voor ontmoeting met buurtbewoners, maar die bleven weg. De ruimte was te klein en het was er niet gezellig. De vernieuwde Buurtkamer moet de sfeer er opnieuw inbrengen. De ruimte kreeg een flinke metamorfose. Een grote muur is doorgebroken, zodat een grotere huiskamer ontstaat.

Ook is er een nieuwe keuken, zodat er samen met buurtgenoten gekookt en gegeten kan worden. Bewoners van de flat gaven de Buurtkamer een flinke opknapbeurt. Een bijdrage van ruim vierduizend euro van het Oranjefonds zorgde ervoor dat er genoeg geld was voor de inrichting van de vernieuwde Buurtkamer.

De initiatiefnemers van de nieuwe Buurtkamer zien graag nieuwe activiteiten ontstaan. Van Egmond: “Buurtgenoten kunnen samen koken en eten of een spelletje doen. En voor een persoonlijk praatje is natuurlijk ook plek.”