Nieuwe fietsstraat met rood asfalt langs de Vecht laat nog jaren op zich wachten
Vier jaar geleden besloot de politiek dat tussen Maarssen en Nieuwersluis snel een fietsstraat moet komen. Maar een glad lint van rood asfalt waarop fietsers veilig langs de Vecht over het Zandpad kunnen rijden, is nog jaren weg.
Gemeente Stichtse Vecht meldt deze week dat de fietsstraat pas in 2026 wordt aangelegd. Eind dit jaar wordt er begonnen met het maken van een ontwerp.
Het Zandpad langs de meanderende Vecht is populair bij fietsers, wandelaars, motorrijders en automobilisten. Omdat de weg smal is, is het vaak krap op drukke dagen. Dit leidde tot meerdere ongelukken, in 2017 was er een dodelijk ongeval.
In 2019 presenteerde de gemeente twee mogelijke varianten voor de inrichting: een mét en een zonder middenberm. Daarna bleef het lang stil.
Nu pakt Stichtse Vecht de draad weer op. Het plan is om niet alleen het asfalt rood te verven en de belijning aan te passen, maar ervoor te zorgen dat er minder auto’s op het Zandpad rijden. Daarvoor is een bredere aanpak nodig.
Het is ook de bedoeling om de fietsstraat ‘landschappelijk in te passen met aandacht voor cultuurhistorie en landschappelijke kwaliteiten’. Eind vorig jaar is een projectteam opgericht.
Niet alleen de verkeerssituatie, maar ook technische staat van de weg wordt onder de loep genomen. De beschoeiingen van de Vecht is op een aantal plekken van slechte kwaliteit en dat leidt tot schade aan het asfalt. Inspecties moeten uitwijzen wat er nodig is om de ondergrond te verbeteren.
Om het project tot een goed einde te brengen, neemt de gemeente een technisch bureau in de arm. Omdat de definitieve inrichting op zich laat wachten, neem Stichtse Vecht tijdelijke maatregelen om de veiligheid voor fietsers te verbeteren.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Seizoen dreigt in sof te eindigen voor FC Utrecht na verlies in play-offs tegen Sparta
Utrecht -
Muurschildering met vaccinweigeraar van straatartiest Erwtje beklad met witte verf: ‘F*ck wappies’
Witte verf en een spreekwoordelijke middelvinger. De boodschap die straatartiest Erwtje wil uitdragen valt duidelijk niet bij iedereen in goede aarde. Zijn muurschildering waarop een vaccinweigeraar een omgekeerde Nederlandse vlag omhooghoudt, is beklad door anarchisten.Utrecht -
PREMIUM
Ook Utrecht heeft 'm: een fietsburgemeester en dit is wat hij doet voor fietsers
Nee, hij heeft geen hekel aan auto’s. En is eigenlijk ook niet een echte wielerfanaat. Maar Jelle Bakker (27) is wél mooi al bijna elf maanden de eerste Fietsburgemeester van Utrecht. Hij zit nog vol plannen. En blijkt óók goed te zijn in knutselen. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
3
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
-
-
PREMIUM
Festival over falen in Tivoli: ‘Als je een fout maakt betekent dat echt niet dat het aan jou ligt’
Vertel je jouw vrienden weleens over je flater van de week? Nee? Je bent zeker niet de enige die het liever over succesverhalen heeft. Het Instituut voor Faalkunde en de Universiteit Utrecht organiseren daarom samen met TivoliVredenburg het Faalfestival om het taboe op falen te doorbreken. Remko van der Drift, directeur van het Instituut voor Faalkunde, vertelt over waarom fouten maken goed is.Utrecht -
PREMIUMVideo
Deze gigantische fietsenstalling kostte 30 miljoen - toch zitten er nu flinke scheuren in de vloer
De grootste fietsenstalling ter wereld: hij kostte 30 miljoen euro, staat in Utrecht en werd pas drie jaar terug geopend. Toch kampt de vloer van de stalling nu al met flinke scheuren, waarvan er één ruim twintig meter lang is. Wat blijkt: de voegen in de vloeren werken niet optimaal. De gemeente kijkt of ze de reparatiekosten kan verhalen op de architect.