Parkeergarage Croeselaan in Utrecht is tijdelijk dicht vanwege een technisch mankement.
Volledig scherm
Parkeergarage Croeselaan in Utrecht is tijdelijk dicht vanwege een technisch mankement. © AD

Nieuwe parkeergarage onder Jaarbeursplein is weken dicht door kapot brandscherm

Parkeergarage Croeselaan in Utrecht is sinds dinsdag gesloten door een niet-functionerend brandscherm. Automobilisten kunnen er de komende weken niet parkeren. 

Brandschermen komen uit de plafonds naar beneden als er rook of brand is, waardoor ze de parkeergarage in  compartimenten verdelen. Eén van de schermen is defect. ,,Daardoor voldoet de parkeergarage niet meer aan de brandveiligheidseisen’’, zegt een woordvoerder van de gemeente Utrecht, die eigenaar is. 

De storing kwam dinsdagmiddag aan het licht tijdens een controle. Het scherm ging wel naar beneden, maar niet meer omhoog. Daarna werd besloten de garage op slot te doen. 

Jaarbeursplein

Quote

We hoopten dat het sneller zou kunnen, maar de prognose is nu begin december. Het nieuwe scherm moet worden gemaakt, geïnstalleerd en goedge­keurd

Gemeente Utrecht

De parkeergarage ligt onder het Jaarbeursplein, vlakbij het Stadskantoor en Utrecht CS. De ingang voor auto’s, vlakbij het Beatrix Theater, is afgezet met oranje pylonnen en linten. Een medewerker van parkeerbeheerbedrijf P1 houdt de wacht en beantwoordt zonodig vragen van automobilisten. Bij de entrees voor voetgangers op het Jaarbeursplein hangen briefjes met de tekst dat de parkeergarage wegens een technisch mankement is gesloten. 

Toen duidelijk werd dat het probleem niet snel is op te lossen, zijn de abonnementhouders geïnformeerd. Ze kunnen tijdelijk terecht op de parkeertreinen van de Jaarbeurs.  Andere parkeerders worden verwezen naar parkeergarages in de omgeving.

De vervanging van het brandscherm is niet in een paar dagen geregeld, meldt de woordvoerder. ,,We hoopten dat het sneller zou kunnen, maar de prognose is nu begin december. Het nieuwe scherm moet worden gemaakt, geïnstalleerd en goedgekeurd.’’

Net nieuw

De parkeergarage is pas een jaar oud. De drie ondergrondse etages bieden plek aan 778 auto’s, waarvan 42 met elektrische oplaadpunten. De gemeente gaf er 50 miljoen euro aan uit. De bouw was omstreden, omdat de gemeente autogebruik in het centrum juist wil ontmoedigen. Vanwege oude afspraken over parkeercapaciteit zag het gemeentebestuur zich toch genoodzaakt om het parkeercomplex te bouwen. 

De gemeente Utrecht kan nog geen duidelijkheid geven over de financiële gevolgen. ,,We inventariseren dit samen met de aannemer die de parkeergarage heeft gebouwd’’, zegt de woordvoerder.

Parkeergarage Croeselaan, vlak na de ingebruikname.
Volledig scherm
Parkeergarage Croeselaan, vlak na de ingebruikname. © Foto Ruud Voest
Parkeergarage Croeselaan in Utrecht is tijdelijk dicht door een technisch mankement.
Volledig scherm
Parkeergarage Croeselaan in Utrecht is tijdelijk dicht door een technisch mankement. © AD

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.