Volledig scherm
Het atrium van het Stadshuis in Nieuwegein. © Gemeente Nieuwegein

Nieuwegein is toe aan een opfrisbeurt, en dat loopt in de papieren

Nieuwegein heeft zijn huishoudboekje voor de komende jaren weliswaar op orde, maar moet voor de verdere toekomst rekening houden met miljoenentekorten. De stad is steeds meer geld kwijt aan onderhoud en vervanging van accommodaties, wegen en plantsoenen.

Dat komt doordat Nieuwegein - 50 jaar oud - toe is aan een opfrisbeurt. Dat gebeurt nu al met het programma ’Betere Buurten’ maar zal in de toekomst moet worden opgevoerd.

Dat zegt wethouder van financiën Hans Adriani (PvdA) in een toelichting op de jaarrekening, voorjaarsnota en kadernota die recent zijn gepresenteerd. Intussen wacht hij de uitwerking van de zogeheten meicirculaire met spanning af. Dat is het document waarin het kabinet bekendmaakt hoeveel geld de gemeenten in Nederland van het rijk krijgen. Bijna alle gemeenten moeten fors inleveren. De stad Utrecht becijferde de tegenvaller al op 13 miljoen euro.

Een tegenvallende meicirculaire bederft mogelijk de vreugde van Nieuwegein over de extra bijdrage die de gemeente ontvangt voor de jeugdzorg. Nadat de gemeenten meermaals nadrukkelijk bij het rijk aan de bel trokken over de oplopende kosten voor de jeugdzorg, stelde het kabinet eind vorige maand 1 miljard extra beschikbaar. Daarvan komt 2,9 miljoen naar Nieuwegein.

Adriani kondigt aan volgend jaar met plannen te komen om Nieuwegein ook in de verdere toekomst financieel gezond te houden. Afgelopen jaar hield Nieuwegein onder de streep 140.000 euro over. Intussen is 5,6 miljoen opzij gezet voor de vernieuwing van de omgeving van het tramstation op Cityplaza. Tegelijkertijd stroomde 3,6 miljoen in de kas door grondverkopen op bedrijventerrein Het Klooster. In totaal zit daardoor zo'n 27,5 miljoen euro in het grondbedrijf, het belangrijkste reservepotje van Nieuwegein voor investeringen.