De regenboogvlag, symbool van de LHBTI-gemeenschap.
Volledig scherm
De regenboogvlag, symbool van de LHBTI-gemeenschap. © AD

Nieuwegein tikt voormalige Poolse partnerstad op vingers over homo-onvriendelijke bejegening

Nieuwegein heeft haar voormalige  partnergemeente Pulawy in een brief aangesproken op de homo-onvriendelijke bejegening in de Poolse stad. Burgemeester Frans Backhuijs schreef daarover zijn ambtgenoot Maj een brief op poten.

Hij geeft daarin aan de vrijheid te nemen de gemeente aan te spreken waarmee Nieuwegein tot 2015 een officiële band onderhield en daarna in vriendschap verbonden bleef. Het Europees parlement veroordeelde eind vorig jaar al de instelling van zogeheten LHBTI-vrije zones. Daar zijn lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen niet welkom.

Seksuele voorlichting

Pulawy en enkele tientallen andere Poolse steden namen het afgelopen jaar resoluties aan die uitspreken dat kinderen en gezinnen beschermd moeten worden tegen de verspreiding van de ‘LHBT-ideologie’. Die zou in strijd zou zijn met waarden van de Poolse Grondwet. Seksuele voorlichting hierover op scholen is uit den boze.

Met de brief wil Backhuijs de bezorgdheid van Nieuwegein overbrengen en het verlangen naar een inclusieve samenleving in alle Europese steden, waar mensen zich welkom voelen, ongeacht hun achtergrond en oriëntatie. De Nieuwegeinse burgemeester doet een beroep op het gemeentebestuur van Pulawy om dit ook daar mogelijk te maken.

  1. Jelle (25) werkt in het 'coronacallcenter’: ik ben inmiddels heel goed geworden in het gerust stellen van mensen
    PREMIUM
    video

    Jelle (25) werkt in het 'coronacall­cen­ter’: ik ben inmiddels heel goed geworden in het gerust stellen van mensen

    Een van de apps waar premier Mark Rutte gisteren in zijn persconferentie over sprak, draait al op volle toeren: de Corona-Check-app. Met de app kun je online je gezondheid bijhouden, onder toeziend oog van medici verbonden aan het UMC Utrecht. Vertrouwen zij het niet? Dat wordt je gebeld vanuit het ‘coronacallcenter’. Een kijkje in de keuken van dé app van het moment. „De meest gestelde vraag: heb ik corona?”