Volledig scherm
Een deel van De Wiers in Nieuwegein is al woongebied geworden, dat is de wijk Nieuw-Vreeswijk geworden © Koen Laureij

Nieuwegein ziet af van woningbouw op bedrijfsterrein De Wiers

De gemeente Nieuwegein laat het plan varen woningen te bouwen op bedrijventerrein De Wiers Zuid. Het terrein blijft de komende dertig jaar in gebruik als bedrijventerrein.

Dat heeft het Nieuwegeinse college van burgemeester en wethouders besloten. Het gemeentebestuur wil met dit besluit ‘zekerheid bieden aan vastgoedeigenaren en huurders op het bedrijfsterrein’.

Twee jaar geleden startte de gemeente nog een onderzoek naar de mogelijkheid De Wiers Zuid om te vormen tot een woongebied. Het zuidelijke deel van dit bedrijventerrein is al eerder omgeturnd. Dat is de wijk Nieuw-Vreeswijk geworden.

Huizenbouw in het noordelijke deel werd meteen al gezien als mogelijk, maar niet gemakkelijk. Bovendien als een zaak van lange adem. ,,Dat kost tijd en geld. En dat laatste is er niet. We hebben Nieuw-Vreeswijk en een nieuwe binnenstad gebouwd. Zoiets kun je maar één keer doen’’, verklaarde destijds wethouder Hans Adriani (PvdA). Samenwerking met ontwikkelaars en de bedrijven die er zitten, werd door hem als noodzaak gezien. ,,Als gemeente kunnen we zorgen voor snelle procedures en het aankleden van de openbare ruimte.’’

Quote

We hebben Nieuw-Vrees­wijk en een nieuwe binnenstad gebouwd. Zoiets kun je maar één keer doen

Wethouder Adriani

Bijdrage

Uit het onderzoek is nu gebleken dat de plannen beter niet doorgezet kunnen worden. Door De Wiers Zuid overeind te houden als bedrijventerrein zegt de gemeente nu een belangrijke bijdrage te leveren aan de behoefte aan bedrijventerreinen in de regio Utrecht.

In een verklaring laat wethouder Ellie Eggengoor (economische zaken) weten: ,,In de regio Utrecht is ook de komende decennia grote behoefte aan bedrijventerreinen. Uit gesprekken met gevestigde ondernemers en vastgoeddeskundigen blijkt dat De Wiers Zuid potentie heeft om als bedrijventerrein te blijven functioneren. Met dit besluit spelen we daarop in en bieden we duidelijkheid aan ondernemers, zodat de bereidheid om te investeren ook weer kan groeien.’’

Gemengd

Een uitzondering wordt gemaakt voor het gebied ten zuiden van de Constructieweg, tussen het Schippersinternaat en restaurant Huis de Wiers. Hier worden wonen en werken gemengd, waardoor een mooie overgang ontstaat tussen het bedrijventerrein en de woningen in Vreeswijk. 

De gemeente Nieuwegein wil de komende jaren tot vijfduizend nieuwe woningen bouwen als bijdrage aan het lenigen van de enorme woningnood in de Utrechtse regio.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
  1. Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfanaten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfana­ten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    In iedere bocht langs de route staan ze. Telefoons en cameraatjes in de aanslag, erachter een gefronst gezicht dat in opperste concentratie het ultieme beeld probeert te schieten. Wie denkt dat het een bijzondere bolide is waar ze op wachten zit er ver naast: het is de eerste, met publiek gevulde Tram 22, ofwel de Uithofijn. Tientallen geïnteresseerden konden vandaag gratis een ritje meerijden.