Volledig scherm
Arrestatie man uit Nieuwegein. © Politie Spanje

Nieuwegeinse verdachte van diamantroof voorlopig niet uit de gevangenis

Na zijn uitlevering vanuit Spanje blijft een 30-jarige man uit Nieuwegein nog zeker maanden in een Nederlandse cel, op verdenking van betrokkenheid bij een diamantroof. De rechtbank in Noord-Holland heeft bepaald dat de verdachte nog zeker tot november vast moet blijven zitten, tijdens het lopende onderzoek naar hem.

Het voorarrest van Nieuwegeiner is door de onderzoeksrechter met 90 dagen verlengd. Hij wordt verdacht van een diefstal met geweld, die plaats heeft gevonden rond Schiphol, mei vorig jaar. Het onderzoek naar de exacte gebeurtenissen en de rol die de man hierin heeft gespeeld, is nog in volle gang. Een eerder al aangehouden medeverdachte wacht de rechtszaak in vrijheid af. Net als een vrouwelijke medeverdachte die werd aangehouden op verdenking van witwassen.

Onderzoek

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Noord-Holland stelt ‘geen mededelingen’ over de inhoud van het lopende onderzoek te kunnen doen. Dit najaar wordt meer duidelijk over de exacte verdenkingen, als voor het eerst een openbare zitting in de zaak volgt. 

Begin vorige maand werd de verdachte aangehouden in Spanje. Dat land leverde hem eind vorige maand  uit aan Nederland. Dit gebeurde nadat de verdachte in samenwerking met het Openbaar Ministerie aan de Costa Brava werd opgespoord. In de onder Nederlanders populaire badplaats Platja d’Aro werd hij in een druk uitgaansgebied gearresteerd. Dat gebeurde ruim een jaar na zijn verdwijning, nadat in zijn appartement in Nieuwegein aanwijzingen waren gevonden over zijn verblijfplaats. In dat appartement van de als ‘gevaarlijk’ getypeerde verdachte lagen ook wapens en munitie.

Verblijf

Na onderzoek van enkele maanden bleek de man in een appartement niet ver van Barcelona en Lloret de Mar te wonen. Ondanks volgens de Spaanse politie meerdere ingrepen aan zijn uiterlijk ontdekten rechercheurs hem. Tijdens zijn arrestatie was hij in het gezelschap van enkele in de regio bekende criminelen en probeerde hij nog een horloge van 15.000 euro achterover te drukken. 

De Nieuwegeiner verbleef in Spanje onder een valse Roemeense identiteit. Ook in Spanje hield hij zich bezig met criminaliteit, zoals fraudezaken en andere vermogensdelicten.