Ondernemers in Bilthoven kwamen eerder deze week in actie tegen het trafohuisje.
Volledig scherm
Ondernemers in Bilthoven kwamen eerder deze week in actie tegen het trafohuisje. © Mel Boas

Omstreden ‘bunker van Bilthoven’ blijft op zijn plek, verplaatsen is volgens gemeente geen optie

Het transformatorhuisje waarover in Bilthoven een storm van kritiek losbarstte, blijft staan op de Vinkenlaan. Dat hebben burgemeester en wethouders per brief aan de gemeenteraad gemeld. De ludieke protestleuzen op het gebouwtje zijn door de gemeente verwijderd.

Volgens het college zijn eerder al vier alternatieve locaties voor het gebouwtje onderzocht, maar afgetest. Als nu toch wordt gekozen om het huisje te verplaatsen naar een andere plek, draait de gemeente op voor de kosten, zo heeft Stedin kenbaar gemaakt.

Bunker

De bunker van Bilthoven, zoals het transformatorhuisje wordt genoemd, stond opeens pontificaal op zijn plek in het centrum, dat momenteel volledig wordt gerenoveerd.

Ondernemers van de aanpalende winkels, en omwonenden schrokken zich rot. Ze vinden dat het gebouwtje spuuglelijk is en op een volkomen verkeerde plek staat.  Er kwam een storm van protest, uitmondend in een ludieke actie afgelopen woensdag. De ondernemers uit het centrum pakten het gebouw in met protestleuzen. Ook stond er de tekst ‘mede mogelijk gemaakt door de gemeente De Bilt, Stedin en de VVD De Bilt’, verwijzend naar verantwoordelijk wethouder André Landwehr.

Die teksten zijn dus verwijderd, maar onbekenden hebben er vanmiddag weer een spandoek opgehangen.

Waanzin

Ook de plaatselijke politiek bemoeit zich met de dorpsrel. Peter Schlamilch (Forza De Bilt) gaat komende week een motie indienen. Hij vindt het waanzin dat het college tegen de wil van burgers en ondernemers dit plan doorzet.

De ondernemers zijn woedend. Spreekbuis Janine Veldhoven hekelt de gemeente, die volgens haar herhaaldelijk zonder overleg de ondernemers passeert. De aanleg van de ‘bunker van Bilthoven’ gaat echter gewoon door. In de zomer moet het transformatorhuisje zijn voltooid.

  1. Nieuwegein krijgt gloednieuw sportpark, maar voetbalclubs kunnen fluiten naar vierde kunstgrasveld
    PREMIUM

    Nieuwegein krijgt gloednieuw sportpark, maar voetbal­clubs kunnen fluiten naar vierde kunstgras­veld

    Nieuwegein krijgt een gloednieuw sportpark in het zuiden van de stad met op drie van de zeven voetbalvelden kunstgras. Daartoe heeft een meerderheid van de gemeenteraad van Nieuwegein, bestaande uit VVD, CDA, PvdA, GroenLinks, D66 en Lokale Vernieuwing, donderdagavond besloten. De raad negeerde daarmee de wens van de clubs Geinoord en VSV Vreeswijk voor een vierde kunstgrasveld.