Volledig scherm
De kogelgaten zijn goed zichtbaar in het raam van de juwelier op de Amsterdamsestraatweg. © Marnix Schmidt

Omwonenden zijn juwelier liever kwijt na derde schietincident: ‘Ik wil niet de dupe worden van één of ander conflict’

UpdateOmwonden en winkeliers rond juwelier Nawar aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht zijn de juwelierszaak liever kwijt dan rijk. Het pand werd vannacht voor de derde keer in drie maanden tijd beschoten. 

Net als de vorige keer was de schutter op de fiets en droeg deze zwarte kleding. Ditmaal verdween hij volgens ooggetuigen in de richting van de Daalsetunnel. De politie zette de achtervolging in, maar dat leidde niet tot een aanhouding. Het incident gebeurde tegen 01.45 uur. De buurt werd opgeschrikt door vijf knallen. In de winkelruit zijn ook vijf kogelgaten zichtbaar. 

Het pand werd van dichtbij onder vuur genomen. Er raakte niemand gewond. De zaak was net weer geopend nadat burgemeester Van Zanen de deuren liet sluiten na twee eerdere schietincidenten. Van Zanen vond de kans op herhaling te groot en vreesde voor hernieuwde onrust in de buurt. De kans is groot dat de gemeente Utrecht andermaal besluit dat Nawar dicht moet. 

Onrust en angst

Omwonenden en winkeliers in de omgeving zouden dat toejuichen. Bij hen zit de schrik er goed in. ,,Kennelijk gaat het om een gerichte actie, op andere winkels wordt niet geschoten, maar dat neemt niet weg dat het weer raak was. Ook als deze ondernemers onschuldig zijn aan wat dan ook, wil ik dit niet in mijn buurt hebben’’, zegt een ondernemer die enkele deuren verderop werkt. ,,Het zorgt voor onrust en angst. Voor hetzelfde geld zwaait er een schot af en raken er wel mensen gewond, of erger.’’

Twee vrouwen (45 en 48) die de kogelinslagen komen bekijken - ze wonen om de hoek in de Berkstraat- denken er precies zo over. ,,Ik werk in de zorg, kom vaak ’s nachts thuis. Wat als je zo’n schutter betrapt of recht in de ogen kijkt? Ik zie deze handelaren als slachtoffer, maar wil niet de dupe worden van één of ander conflict.’’ Anderen buurtbewoners vragen zich hardop af wat er voor hen verborgen blijft. ,,Op mij schieten ze geen drie keer, dus er zal best iemand kwaad zijn of er een boodschap mee hebben.’’ 

De eigenaren van de zaak - een winkel waar goud kan worden verkocht en omgesmeed - wilden vanmorgen én vanmiddag desgevraagd niet ingaan op het nieuwste schietincident. ,,Daar hebben we geen tijd voor.’’

Voorzorgsmaatregelen

Volledig scherm
Onderzoek bij de beschoten juwelier. © Koen Laureij

De Irakese broers  (33) en (24) vertelden eerder in deze krant dat ze blij waren dat Juwelier Nawar (‘wij verkopen alle soorten goud, munten, voor  tanden, diamanten en merkhorloges’) weer open kon, maar dat ze wel voorzorgmaatregelen hadden genomen nadat in juli schoten werden gelost. Ze hadden camera’s opgehangen en voor kogelwerend glas gezorgd. Wie het op hen gemunt had, zeiden ze niet te weten. Wel gaven ze aan angstig te zijn. ,,Twee keer schieten zie je toch als waarschuwing.’’  Ook hielden ze rekening met een scenario dat hun zaak definitief dicht zou moeten, maar burgemeester Van Zanen besliste anders. 

Beide broers sloten uit dat er sprake zou zijn van een wraakactie of een vete in het wereldje van goudhandelaren. Een verklaring waarom hun zaak steeds doelwit is, hadden ze niet. Het pand aan de Amsterdamsestraatweg - gelegen in het gedeelte tussen de spoorbrug en het Daalsepark - werd kort na de opening voor het eerst onder vuur genomen. Dat was op 23 juli. Twee dagen later was het weer raak. De politie toonde recent camerabeelden van een fietser die het pand onder vuur nam. Hij was in het zwart gekleed en vluchtte na zijn daad in de richting van Maarssen. Nu lijkt het scenario vergelijkbaar, al is de vluchtroute anders. 

Veroordeling

In het politieonderzoek is ook gekeken of er een mogelijke link is met een eerdere veroordeling van de oudste van de broers, maar een verband is er voor zover bekend niet gevonden. Hij werd in Stuttgart vervolgd vanwege het aannemen en verhandelen van sieraden die van inbraken afkomstig bleken. 

Dat gebeurde in 2015 en 2016 volgens de Duitse Justitie op regelmatige basis, toen hij in dienst was van juwelierszaak Milano. ‘Verdachte schuwde niet voor het aankopen van goederen die van diefstal afkomstig waren. Het was een regulier middel om zaken te doen’, valt er in het vonnis te lezen. De broers reageerden dat ‘de zaak niet zo groot was als-ie lijkt’. De rechtbank in Stuttgart legde een boete van 1360 euro op. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.