Gerrit van der Vorst en zijn vrouw Heleen van ‘t Vuur bij een luik dat toegang geeft tot van een van de laatste onderduikplekken die nog intact zijn in een villa in Zeist.
Volledig scherm
PREMIUM
Gerrit van der Vorst en zijn vrouw Heleen van ‘t Vuur bij een luik dat toegang geeft tot van een van de laatste onderduikplekken die nog intact zijn in een villa in Zeist. © Angeliek de Jonge

Onderduiken in de oorlog was vernederend, weten Gerrit en Heleen: ‘Je was je hele leven kwijt’

Een belangrijk naslagwerk is het geworden, een standaardwerk. En een levenswerk, dat ook. Nu, twee jaar nadat Gerrit van der Vorst (75) en Heleen bij ‘t Vuur (71) een lijvig boek met honderden verhalen van onderduikers in Zeist uitbrachten, komen de reacties nog altijd binnen. Uit binnen- en buitenland. ,,We hadden er geen idee van wat we zouden losmaken.”

  1. Tonny (101) en haar man woonden tot zijn overlijden samen in Utrecht: ‘En toen zat ik daar, alleen’
    PREMIUM
    100 jaar in utrecht

    Tonny (101) en haar man woonden tot zijn overlijden samen in Utrecht: ‘En toen zat ik daar, alleen’

    Ze maakten Utrecht honderd jaar mee. Zagen 't stadsie van 100.000 inwoners naar ruim 350.000 gaan, zagen burgemeesters komen en gaan, de singel gedempt worden- en weer geopend. Ter ere van de 900ste verjaardag van Utrecht, spreken we negen ouderen over hun honderd jaar Utrecht. Tonny van der Scheur (101) is geboren en getogen Utrechtse. „Ik weet niet beter, of ik ben hier.”