Volledig scherm
Met dit soort machines zoals naast de A15 wordt seismisch onderzoek gedaan naar aardwarmte. © Paul Rapp

Onderzoek naar aardwarmte in Heuvelrug en Wijk bij Duurstede

In de regio rond de Utrechtse Heuvelrug wordt vanaf het einde van deze maand onderzoek gedaan naar aardwarmte. De onderzoekslijn doorkruist de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede van noord naar zuid. Het onderzoek duurt een aantal weken.

Het onderzoek in de ondergrond is een seismisch onderzoek. Het maakt deel uit van een landelijk onderzoek om informatie te verzamelen over de ondergrond in Nederland. Bij seismisch onderzoek worden geluidsgolven de ondergrond ingestuurd om zo de dikte en ligging van de onderliggende aardlagen in kaart te brengen.

Aardwarmte is afkomstig van warm water dat van nature diep in de bodem aanwezig is. Als onderdeel van de energietransitie ziet het Rijk kansen om met aardwarmte een deel van onze warmtevraag voor huizen, kantoren en bepaalde industrie te verduurzamen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat financiert daarom het landelijk onderzoek, met als doel nauwkeuriger te kunnen inschatten waar winning van aardwarmte mogelijk is. 

Vervolg

Het seismisch onderzoek is een vervolg op een onderzoek dat eerder dit jaar tussen Utrecht en Almere op dezelfde wijze is uitgevoerd. Er is toen geen schade of overlast gemeld. Dit soort onderzoek vindt al decennialang plaats in Nederland. EBN is uitvoerder en heeft al jarenlange ervaring met projecten in de ondergrond. De dienst Staatstoezicht op de Mijnen is verantwoordelijk voor controle op de naleving van de voorwaarden en op de veiligheid.

Via het gemeentenieuws en social media wordt bekendgemaakt wanneer de veldwerkzaamheden van start gaan. De directe omgeving wordt voorafgaand aan de uitvoering door EBN geïnformeerd.

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Vandaag wordt het Viaans Kinderdictee gehouden op het Oosterlicht College in Vianen. Het thema van dit jaar is ‘Alle kinderen doen mee!’. Het kinderdictee is geschreven voor kinderen op de basisschool, met name voor groep 7 en 8, maar alle basisschoolleerlingen zijn welkom om tussen 16.00 en 22.00 uur mee te doen. Tussen de twee dictees door is er de mogelijkheid om een hapje mee te eten tijdens het diner, verzorgd door leerlingen van het Oosterlicht College.