Volledig scherm
Wethouder Marcel Fluitman Zeist © AD

Onderzoek naar ‘intimiderende’ wethouder Fluitman in Zeist

Er komt een extern onderzoek naar het gedrag van wethouder Marcel Fluitman (CDA) in Zeist. Het onderzoek volgt op een klacht van twee raadsleden die stellen dat Fluitman intimideert, feiten verdraait en z’n emoties niet in de hand heeft. 

Burgemeester Koos Janssen van Zeist heeft vandaag een extern bureau in de arm genomen om de klacht te onderzoeken. Vorige week bleek dat GroenLinks-raadsleden Ans Pereboom en Noureddine el Mansouri een klacht tegen Fluitman hebben ingediend. Aanvankelijk was niet duidelijk wat de aard van de klacht is, maar dit weekeinde kwamen steeds meer details naar buiten. De twee raadsleden stellen dat Fluitman intimideert, feiten verdraait en z’n emoties niet in de hand heeft.

Burgemeester Janssen laat weten dat hij bureau Bezemer & Schubad heeft gevraagd om de klacht te onderzoeken. ‘Zij zijn een onafhankelijk en deskundig bureau’, schrijft hij aan de gemeenteraad. ‘Zij gaan zorgvuldig te werk. Er is geen duidelijkheid te geven over de duur van dit proces.’

Verder wil Janssen niets over de kwestie kwijt. ‘Omdat het in deze instantie alleen de betrokkenen aangaat, doe ik geen mededelingen aan anderen.’

Teer zieltje

Ook veel andere raadsleden houden angstvallig de kaken op elkaar. Hoewel Pereboom en El Mansouri het functioneren van de Zeister gemeenteraad ter discussie stellen, houden veel collega's het op ‘een interne kwestie’. Een enkeling is wat spraakzamer. ,,Fluitman heeft soms een wat bruuske manier van communiceren”, zei één van hen dit weekend al over de kwestie. ,,Maar je moet wel een heel teer zieltje zijn om daar niet tegen te kunnen. Ik heb tot nu toe in elk geval nog nooit iemand op deze manier over hem horen klagen.”

Ook oud-raadslid Annemieke Zwaneveld (SP), die zeven jaar met Fluitman in de raad zat, herkent zich niet in de kritiek. ,,Ja, Marcel Fluitman legt emotie in zijn politieke werk, maar dat lijkt me ook precies de bedoeling van politiek bedrijven. Ik ken hem niet als onredelijk. Fluitman kan soms mensen tegen de haren instrijken, maar ik vind dat je daar als politicus tegen moet kunnen.”

Fair

Het zijn geluiden die je ook van anderen hoort. ,,Stevig, maar fair”, is het oordeel van PvdA-fractievoorzitter Karst Schuring. ,,We proberen elkaar op argumenten te overtuigen. Soms lukt dat, soms lukt dat niet. En als het eens onverhoopt over het randje gaat, dan spreek je elkaar daar achteraf op aan. Gewoon, zoals het hoort.” Volgens hem is er dan ook ‘niets mis’ met functioneren van de democratie in Zeist.

Komt dit ooit nog goed? ,,De sfeer is nu in elk geval niet zoals het hoort en niet zoals ik het ken,” zegt Zwaneveld. ,,Er ligt wel wat werk te doen. Zeker nu blijkt dat de klachtenbrief is gelekt. Dat zet de verhoudingen op scherp en zorgt ervoor dat Fluitman met 1-0 achterstaat. Maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen straks weer door één deur kan.”

Ans Pereboom en Noureddine el Mansouri willen nog steeds niets over de kwestie zeggen. ,,Gezien het lopende onderzoek kan ik er geen mededelingen over doen,” zegt El Mansouri. ,,Wellicht wel na afronding van het onderzoek.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
  1. Wat gebeurt er dit weekend in Utrecht?

    Wat gebeurt er dit weekend in Utrecht?

    De weersverwachtingen zijn niet al te best, maar carnaval gaat door. Vandaag wordt het feest groots ingeluid met de Grote Optocht van IJsselstein; tijdens carnaval omgedoopt tot Apestad. Vanaf 12.30 uur trekt een stoet van tientallen loopgroepen en praalwagens door de straten van IJsselstein. De route loopt vanaf de Ruimtevaartbaan, Touwlaan en Overtoom naar de binnenstad. Het thema van het 68ste IJsselsteinse carnaval is In Harmonie. Ook in Cothen, Driebergen, Wijk bij Duurstede en Soest wordt carnaval vandaag uitbundig gevierd met optochten. Klik hier voor alle optochten en tijden in de provincie Utrecht.