Actiestickers gedragen door verpleegkundigen
Volledig scherm
Actiestickers gedragen door verpleegkundigen © Actiecommitè St. Antonius

Onrust in ziekenhuizen; acties op komst in Sint Antonius Nieuwegein

Het rommelt in de ziekenhuizen. Dat komt door twee grote zaken die tegelijkertijd spelen: de onderhandelingen voor de CAO van algemene ziekenhuizen zijn stukgelopen en daarnaast zorgt de komst van een nieuw soort verpleegkunde voor onrust. Ook het Sint-Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, één van de twee algemene ziekenhuizen in deze regio, maakt zich op voor acties. 

Leuzen van het actiecommité
Volledig scherm
Leuzen van het actiecommité © Facebookgroep Sint Antonius in Actie

De ontevredenheid over de stukgelopen CAO-onderhandelingen geldt voor 90 tot 95% van de werknemers in de algemene ziekenhuizen: van verpleegkundigen tot de medewerkers die de logistiek regelen, tot de schoonmakers in het ziekenhuis. In juni liepen de onderhandelingen over de nieuwe CAO stuk; de vakbonden binnen de zorg kregen het onder andere niet voor elkaar de gewenste 5% loonsverhoging te krijgen.

„Wij staan altijd voor onze patiënten klaar, dag en nacht, tijdens vakanties en feestdagen. Maar wie zorgt er voor ons?”, zegt Sylvia de Graaff, verpleegkundige in het St. Antonius Ziekenhuis. „De waardering voor ons werk, in geld en in regelingen, is steeds minder geworden. Veel ziekenhuismedewerkers, waaronder ikzelf, hebben door de onregelmatige diensten veel moeite hun werk- en privéleven in balans te houden. Het werk is complexer geworden, de beloning minder.” 

‘Functiedifferentiatie’

Daarnaast is er onrust onder verpleegkundigen van alle ziekenhuizen door de komst van de ‘Wet Big 2', die onder het ziekenhuispersoneel ‘functiedifferentiatie’ wordt genoemd. Deze wet gaat MBO- en HBO-opgeleide verpleegkundigen andere taken toekennen. Deze verpleegkundigen doen nu veelal hetzelfde werk. „Mijn diploma is hierdoor straks ineens niks meer waard”, zegt De Graaff. „Ons beroep wordt uitgekleed.”  

Leuzen van het actiecommité
Volledig scherm
Leuzen van het actiecommité © Facebookgroep Sint Antonius in Actie

De onrust is al langere tijd op de achtergrond merkbaar in het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein: zo worden er flyers en spandoeken opgehangen met leuzen als ‘Ik werk maar maak mij zorgen om de CAO’ en ‘Goede CAO = goede zorg’ en dragen verschillende ziekenhuismedewerkers stickers op hun kleding met dergelijke leuzen erop. Ook is er een actiecommité opgericht waarin zo’n 30 medewerkers van verschillende afdelingen met elkaar acties organiseren. Aankomende maandag biedt dit actiecommité een speciaal ontworpen set vakantiekaarten met daarop handtekeningen aan aan de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. „De kaarten zien eruit als gezellige vakantiekaarten, maar we willen er met alle verzamelde handtekeningen binnen het ziekenhuis een signaal mee afgeven. Beste bestuurders, als je op de strandstoel zit, denk dan ook aan ons.” 

Voor september staan er grotere acties op de planning. Ook het Diaconessenhuis in Utrecht is bezig met het vormen van een actiecomité. 

Leuzen van het actiecommité
Volledig scherm
Leuzen van het actiecommité © Facebookgroep Sint Antonius in Actie