De plastic walvis in de Catharijnesingel in Utrecht. De foto rechts is op maandagochtend genomen.
Volledig scherm
De plastic walvis in de Catharijnesingel in Utrecht. De foto rechts is op maandagochtend genomen. © AD

Ontmantelen van de walvis begonnen, nadat nog snel de laatste selfies zijn gemaakt

In de Utrechtse Catharijnesingel is zondagavond begonnen met het ontmantelen van het kunstwerk de Skyscraper. De werkzaamheden worden ’s nachts uitgevoerd. Dinsdagmorgen moet de klus zijn geklaard zodat de walvis kan worden verscheept naar Singapore. 

Dat is de nieuwe bestemming van het object, dat is opgebouwd uit plastic dat bij Hawaii en Zeebrugge werd gevonden. Parijs was lang in de race als nieuwe plek, maar de Fransen kregen de financiering niet rond. 

Bij TivoliVredenburg werden gisteravond de laatste selfies genomen van de twaalf meter hoge walvis, die in stukken uit het water wordt getakeld. In de afgelopen maanden werd de walvis één van de meest gefotografeerde plekken in Utrecht. 

Nu of nooit

Jaqueline van Vliet (34) was één van de passanten die nog snel even een selfie nam. ,,Ik kom hier vaak, maar had er nog nooit eentje genomen. Mijn vriend zei: het is nu of nooit. Nu dus. Straks staat-ie op mijn instagram.’’

Achter haar is op de Catharijnesingel even voor 19.00 uur een takelwagen gestationeerd. Daarmee worden de delen van de walvis - opgebouwd uit vijf ton plastic afval, inclusief wasmanden, flessen en ventilatoren - uit het water getakeld. Net als bij de opbouw, klimt er iemand in de walvis om de afbouw te begeleiden en spanbanden vast te maken. Dat er ’s nachts wordt gewerkt is om het verkeer en passanten zo min mogelijk te hinderen. Als alles meezit is de klus maandagmorgen al geklaard, maar de verwachting van de werklieden is dat ook maandagnacht nog nodig is. 

De Universiteit Utrecht haalde het kunstwerk, dat in de grachten van het Belgische Brugge lag, naar Utrecht en spreekt van een succes. Hamvraag is hoe het nu verder moet aan de Catharijnesingel? Komt er een nieuw beeld? De universiteit wil ‘iets vervangends’ voor de walvis, de gemeente in beginsel een ‘goede doorvaart’. 

Op zondagavond werden de laatste selfies genomen bij de walvis, terwijl een kraanwagen klaar staat om het gevaarte in delen uit de Singel te takelen.
Volledig scherm
Op zondagavond werden de laatste selfies genomen bij de walvis, terwijl een kraanwagen klaar staat om het gevaarte in delen uit de Singel te takelen. © AD
Een bouwvakker klimt in de walvis om de spanbanden vast te maken.
Volledig scherm
Een bouwvakker klimt in de walvis om de spanbanden vast te maken. © AD