Op excellente Julianaschool in Nieuwegein moet iedereen zich prettig voelen

VIDEODe Koningin Julianaschool in Nieuwegein begon de week met feest: taart voor de leerkrachten, kanjerkoeken voor de leerlingen en het gezamenlijk zingen van het Complimentenlied. Voor de tweede keer is de protestants-christelijke basisschool door de onderwijsinspectie aangewezen als ‘excellent’.

De school met 320 kinderen in de wijk Galecop was een van de 62 scholen voor primair, voortgezet en speciaal onderwijs in den lande die maandag het predicaat Excellente School 2019 in ontvangst mochten nemen. In de provincie Utrecht ging die eer verder alleen nog naar Houten, waar de protestants-christelijke basisschool De Fontein eveneens feestelijk de taart kon aansnijden. Naast deze twee Utrechtse scholen kreeg net over de provinciegrens met Gelderland de Koningin Julianaschool voor speciaal onderwijs in Culemborg hetzelfde predicaat uitgereikt.

Scholen die op deze manier als uitblinkers worden gelauwerd, moeten zich daarvoor zelf aanmelden bij de inspectie. ,,Drie jaar geleden kregen we het predicaat voor het eerst’’, zegt Heleen Dakilwadjir namens de Koningin Julianaschool. ,,Toen waren we er heel trots op. Nu was de grote vraag natuurlijk of we het predicaat ook konden behouden. Het team was voor deze dag best zenuwachtig, maar geweldig dat het weer is gelukt.’’

Quote

Als je je prettig voelt, dan kun je ook beter leren. Daar gaat het om

Levi Weldam (11)

Juf Heleen coördineert op de Koningin Julianaschool de zogenoemde kanjertrainingen, die al meteen beginnen in groep 1. De 11-jarige Levi Weldam uit groep 7 kan precies vertellen waar het om draait bij deze trainingen: ,,Sociale veiligheid. Dat betekent dat iedereen zich op onze school prettig moet kunnen voelen. Want als dat zo is, dan kun je ook beter leren. Daar gaat het om.’’

De predicaten gelden voor een periode van drie jaar en zijn toegekend door de inspecteur-generaal van het onderwijs op basis van de adviezen van de Jury Excellente Scholen. ,,Wij creëren burgers vol zelfvertrouwen voor de toekomst’’, zo heeft de Julianaschool zichzelf met succes aangeprezen. Ook in de jaren 2017, 2018 en 2019 mocht de school zich op grond hiervan al excellent noemen.

Volledig scherm
De Koningin Julianaschool in Nieuwegein is wederom Excellente School. © William Hoogteyling

‘De beste versie van jezelf’

Het team van de protestants-christelijke basisschool De Fontein in Houten onderscheidt zich op weer een andere manier. Hier luidt de formulering dat leerlingen ‘de beste versie moeten worden van zichzelf’. De school wil dat er naast alle ‘gewone’ lessen ook veel ruimte is voor ‘leren over jezelf, wie je bent, waar je vandaan komt en wat je nodig hebt om te groeien in je eigen ontwikkeling’.

Net als haar naamgenoot in Nieuwegein is ook de Koningin Julianaschool in Culemborg al eerder uitgeroepen tot excellente school. Volgens de jury is op deze school voor speciaal onderwijs op alle fronten veel aandacht voor gezondheid, wat resulteert in ‘sterke sociale veiligheid en hoge didactische resultaten’.

Vanaf nu dragen 190 scholen of schoolsoorten in Nederland het predicaat excellent: 54 scholen in het primair onderwijs, 116 schoolsoorten in het voortgezet onderwijs en 20 scholen in het speciaal onderwijs.

Verbeteren

Het predicaat is een erkenning voor scholen die onderwijs bieden van goede kwaliteit en zich daarnaast onderscheiden van andere goede scholen doordat ze uitblinken met een specifiek profiel. Belangrijke gedachte achter de excellente scholen is, dat deze helpen de onderwijskwaliteit in Nederland te verbeteren. De predicaten zijn bedoeld om de ambities van de scholen te stimuleren en te bevorderen dat deze scholen hun kennis delen met andere scholen, zodat scholen kunnen leren van elkaar.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.