Vanuit Zeist, Woerden en Culemborg komen mensen naar de Kanaalstraat om te eten en te winkelen.
Volledig scherm
Vanuit Zeist, Woerden en Culemborg komen mensen naar de Kanaalstraat om te eten en te winkelen. © Angeliek de Jonge

Opinie: Geef ook steun aan allochtone ondernemers

PollUtrecht trekt miljoenen uit voor innovatieve startups, maar geen cent voor bestaande, veelal allochtone ondernemers. Abdel Harchaoui van DOK030 vindt dat ze aan hun lot worden overgelaten.

Poll

Niet alleen startups in Utrecht moeten financieel ondersteund worden, maar ook traditionele allochtone ondernemers

  • Eens (44%)
  • Oneens (56%)
537 stemmen

De dienstverlening in Utrecht aan traditionele (allochtone) ondernemers in Utrecht schiet tekort. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om schoenmakers, groenteboeren, horecaondernemers, koeriers en kappers in wijken als Hoograven, Overvecht en Kanaleneiland. Terwijl het ondernemerschap in een razend tempo verandert. Steeds meer ondernemers met een andere culturele achtergrond kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap.

Natuurlijk zijn er ook succesvolle ondernemers die het op eigen gelegenheid wel is gelukt in te spelen op de veranderende vraag. Restaria Theo in Overvecht en Charlie Chiu’s restaurant in groot winkelcentrum Overvecht hebben hun assortiment tijdig vernieuwd en bijvoorbeeld gerechten, die 100 procent halal zijn, toegevoegd. Zij trekken nieuw publiek en zijn succesvol. Maar lang niet alle ondernemers kunnen dat.

Scheefgroei

Nu gaat de gemeente Utrecht voor de komende jaren 2,25 miljoen euro extra uittrekken voor innovatieve, high tech startups en zogeheten scale–ups. Dat zijn kleine bedrijven die willen doorgroeien. Waarom worden bestaande traditionele ondernemers niet ondersteund? Zo ontstaat er scheefgroei. Traditionele ondernemers en winkeliers zorgen juist voor dynamiek in de wijk, voor werkgelegenheid en helpen leegstand tegen te gaan. Zij zijn een spil in de wijk.

Innovatieve startups worden meestal opgericht door hoger opgeleiden. Hun sociaal economische bijdrage aan de stad is nihil. Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van startups het niet redt. Waarom dan zoveel geld steken in nieuwe jonge ondernemers?

Ik vind dat de gemeente de bestaande ondernemers beter moet faciliteren. Bijvoorbeeld hoe ze vergunningen moeten aanvragen, ondernemingsplannen op moeten stellen, of wat ze moeten doen om in aanmerking te komen voor de zogeheten Bbz-regeling, wanneer ze in financiële problemen raken. Nu worden ze aan hun lot overgelaten. Als een ondernemer omvalt, kost dat de maatschappij gemiddeld 130.000 euro. De gemeente zou bedrijven veel meer moeten helpen om te vernieuwen en te investeren in nieuwe doelgroepen en markten.

Uitgespaard

In de afgelopen jaren heb ik namens DOK030 tientallen ondernemers bijgestaan en geholpen met een bedrijfsplan om een eigen bedrijfje te beginnen. Sinds tweeënhalf jaar werken we samen met Bureau Zelfstandigen van de gemeente Utrecht. Ik schat dat DOK030 per jaar voor anderhalve ton aan bijstandsuitkering heeft uitgespaard.

Wat is er tegen dat er weer een kapsalon wordt geopend, wanneer ik daarmee iemand uit de bijstand houd? Veel Utrechtse jongeren gaan elke week naar de kapper, waardoor de vraag naar kappers toeneemt. Een Turkse snackbar of bakker en een Marokkaanse groenteboer op de Kanaalstraat en Damstraat in Lombok floreren, omdat ze een bovenlokale functie hebben. Vanuit Zeist, Woerden en Culemborg komen ze eten in de Kanaalstraat. Helaas speelt de gemeente niet goed in op dit soort ontwikkelingen en biedt ze totaal geen ondersteuning aan deze ondernemers.

Stadspodium Utrecht is een bewonersinitiatief dat het debat tussen Utrechters stimuleert. Komende woensdag gaat het podiumgesprek over gelijke kansen voor Utrechtse ondernemers. Waarom krijgen alleen innovatieve ondernemers steun en begeleiding? Wat is belangrijker: of je innovatief bent of zorgt voor banen? Aan het woord komen ondermeer Abdel Harchaoui namens DOK 030, begeleider voor traditionele starters in Overvecht, en Heerd Jan Hoogeveen van StartUp Utrecht. Ook wethouder Klaas Verschuure en raadsleden Jantine Zwinkels (CDA) en Jony Ferket (D66) zijn aanwezig. Stadspodium Utrecht is woensdag 16 oktober vanaf 19 uur, ZIMIHC theater Stefanus, Braziliëdreef 2, Utrecht.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.