Deze foto is ter illustratie.
Volledig scherm
Deze foto is ter illustratie. © Angeliek de Jonge

Opinie: Slapen als buur naast studentenhuis is bijna onmogelijk

PollSommige Utrechters hebben zó’n last van luidruchtige studentenhuizen dat ze amper nog slapen. Daarom snakken ze naar regenachtige zomers, opdat iedereen stilletjes binnen blijft. Buurtbewoonster Ada de Bruijn functioneert slecht door slaapgebrek. 

Poll

Het groeiende aantal studenten in gesplitste woningen zet de leefbaarheid in Utrechtse volksbuurten onder druk

  • Eens (54%)
  • Oneens (46%)
1130 stemmen

In 1982 kocht ik mijn huis in de populaire Vogelenbuurt. Destijds had ik twee studentenhuizen op gehoorafstand en daar lag ik ongeveer twee nachten per jaar wakker van, want studentenhuizen veroorzaken bij tijd en wijle geluidsoverlast. Ik vond dat toen te overzien.

Nu heb ik zestien studentenhuizen op gehoorafstand en lig ik ’s zomers twee tot vier nachten per week wakker. Ik vind het niet meer te overzien en functioneer slecht door slaapgebrek. Hier heb ik niet om gevraagd.

Huizen worden opgekocht door vastgoedbeleggers en particuliere beleggers en verbouwd tot studentenhuizen. Daarnaast kopen ouders hier voor hun studerende kinderen een huis en zij mogen er twee studerenden bij zetten. En er is ook nog een hospitaregeling. Er is woningnood onder studenten. De populatie studerenden groeit snel, ook buitenlandse studenten worden aangetrokken. Vogelenbuurt en Wittevrouwen zijn overspoeld door studenten.

Huizen staan hier dicht op elkaar en de postzegeltuintjes tussen straten dienen als klankkast. Het leefritme van studenten is anders dan die van de werkende mensen. Geregeld worden er groepen in de tuin of op het terras ontvangen, men rookt en drinkt buiten en gaat daarbij steeds meer volume produceren. Of men vertrekt luid schreeuwend met zijn allen naar de binnenstad. Van 22.00 uur tot 7.00 uur hopen wij van onze nachtrust te genieten, maar slapen is als buur niet meer mogelijk.

Eén gezin

Om een voorbeeld te noemen: op de Kievitstraat te Utrecht aan de oneven kant van nr 1 t/m nr 27, woont nog maar één gezin. Alle andere huizen zijn vertimmerd en gesplitst tot studenten/jongerenhuisvesting. Is het ene huis niet luidruchtig, dan het andere wel. De populatie verandert snel, waardoor gemaakte afspraken al snel niet meer worden nageleefd. De studenten zijn veel minder betrokken bij de buurt en haar bewoners.

Wat hebben we als buurt al geprobeerd om dit tegen te gaan? Aanbellen bij de overlastgevers; elke overlast melden bij de gemeente, met de app Slim Melden; buurtbemiddelingsgesprekken aangaan met ernstige overlastplegers; de gemeenteraad vragen stellen; contact met verhuurders zoeken. Slotsom: we liggen nog steeds te vaak wakker.

Ik zou, gezien de leefbaarheid in gewone woonwijken, die ernstig onder druk staat, graag zien dat er minder studenten worden toegelaten; dat er gebouwd wordt voor studenten buiten de dichtbevolkte woonwijken; dat omzettingsvergunningen worden ingetrokken bij herhaalde overlast; dat er een voorwaarde komt, dat wie een pand koopt er zelf in gaat wonen. En last but not least, dat er gehandhaafd wordt door de gemeente na meldingen van overlast.

Ik verlang inmiddels naar slechte zomers met veel regen. Dan kan ik namelijk slapen. Want dan zitten de studenten binnen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.