Volledig scherm
Bestrijding van de eikenprocessierups. © Caspar Huurdeman

Oproep Vogelbescherming Zeist: ‘Bestrijd eikenprocessierups niet met gif’

VIDEOGemeenten en provincies moeten de eikenprocessierups niet bestrijden door rupsen weg te zuigen of te bespuiten met gif. Dat is een ‘heilloze weg’, die ook veel andere rupsen en insecten doodt. Gemeenten die nu investeren in natuurlijke bestrijders, zullen de komende jaren minder overlast hebben, zegt een woordvoerder van de in Zeist gevestigde Vogelbescherming Nederland.

De natuurorganisatie roept op ‘om middels een voorbeeldbrief aan de gemeente beklag te doen over de foutieve aanpak van de jeukrups’.  In de brief staat de oproep te investeren in biodiversiteit om zo de eikenprocessierups te bestrijden. Door te investeren in de natuurlijke vijanden ontstaat een gezond ecosysteem, waarbij eikenprocessierupsen niet de overhand krijgen. Volgens Vogelbescherming is het resultaat van biologische experimenten in sommige gemeenten veelbelovend. Zo meldt het Gelderse Wapenveld dat het aantal rupsen daar met 85 procent is afgenomen.

Bermbeplanting

De vogelbeschermers willen dat gemeenten inheemse soorten als kamperfoelie, klaver en dovenetel aanplanten. Die lokken insecten, vogels en vleermuizen, die de jeukrupsen opeten. Het is belangrijk om bloeiende bermbeplanting niet te vroeg te maaien. Ook het ophangen van nestkasten voor rupsliefhebbers als de koolmees, boomklever en pimpelmees lijkt goed te werken.

Het Kennisplatform Processierups komt dit najaar in opdracht van het ministerie van Natuur met adviezen ter bestrijding van de eikenprocessierups.

  1. De klas van Fenne (16) uit Zeist vluchtte dit weekend uit Italië voor het coronavirus: ‘Heel heftig’
    PREMIUM

    De klas van Fenne (16) uit Zeist vluchtte dit weekend uit Italië voor het coronavi­rus: ‘Heel heftig’

    Twintig leerlingen en twee leraren van de Stichtse Vrije School in Zeist zijn maandagavond ‘gevlucht’ voor het coronavirus in Italië. Zij gingen zaterdagochtend op uitwisseling in het dorpje Colle vlak bij Florence, maar stapten 36 uur later alweer in de eerste nachttrein terug. Fenne Kouwenberg (16) is een van die leerlingen. ,,Veel mensen zijn bang dat zij het virus nu ook hebben.’’