Oud-verzetsstrijdster Loek Caspers op 95-jarige leeftijd overleden

Oud-verzetsstrijdster Loek Caspers is donderdag 8 augustus in haar woonplaats Den Haag overleden. Tijdens de tweede Wereldoorlog was ze actief in het verzet op de Utrechtse Heuvelrug.

Volledig scherm
Oud-verzetsstrijdster Loek Casper uit Driebergen overleed gisteren op 95-jarige leeftijd. © Hollandse Hoogte

Loek Caspers werd in 1924 in Driebergen geboren en speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een actieve rol in het verzet op de Utrechtse Heuvelrug.

Vanuit verschillende onderduikadressen in Langbroek, Leersum en Veenendaal bracht ze gedurende de oorlog meerdere joodse kinderen in veiligheid. De naam ‘Loek’ is de schuilnaam die ze tijdens de Tweede Wereldoorlog had. Sindsdien is ze die naam blijven gebruiken.

In 1943 voerde ze haar eerste opdracht uit. Ze moest een joods jongetje van 3 jaar weghalen bij zijn ouders die in Driebergen waren ondergedoken. Na een spannende treinreis met een NSB’er naast haar in de treincoupé, lukte het ‘Loek’ om het jongetje naar een kindertehuis in Vlaardingen te brengen. Veel later hoorde ze dat het mannetje de oorlog had overleefd.

Na de oorlog

Na 1945 studeerde Caspers medicijnen in Utrecht, waarna ze zich in Engeland specialiseerde in de anesthesiologie. Ook schreef ze meerdere boeken over haar tijd in het verzet en deed ze bestuurlijk werk voor verschillende verzetsorganisaties, waaronder de Nationale Federatieve Raad van het Voormalig Verzet Nederland (NFR).

Op 4 mei 2018 legde Caspers namens het verzet een krans tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Jan van Kooten, directeur Nationaal Comité 4 en 5 mei: ,,Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft veel bewondering voor haar verzetswerk en is haar dankbaar voor de bestuurlijke taken die ze na de oorlog heeft verricht voor de verschillende verzetsorganisaties.”

Loek Caspers is 95 jaar geworden.