Volledig scherm
Het voormalige gebouw van de belastingdienst aan de Gerbrandystraat wordt gesloopt om plaats te maken voor woningbouw . © Marnix Schmidt

Oude betonnen kolos maakt plaats voor gloednieuwe appartementen

De sloop van het voormalige belastingkantoor aan de Gerbrandystraat in Utrecht is in volle gang. Begin juni gaan op deze plek de eerste palen van nieuwe woonblokken de grond in. In totaal komen er 487 nieuwe appartementen.

Het nieuwbouwproject bestaat uit verschillende gebouwen. In het eerste gebouw, naast het spoor, komen 200 studentenwoningen. Omdat de locatie naast het spoor leeg is, kan daar al op korte termijn gebouwd worden. „In juni wordt de eerste paal geslagen”, zegt Hans Smit, directievoorzitter bij Koopmans - het bedrijf dat samen met Wessels Rijssen het project uitvoert.

Het tweede complex, bestaande uit twee gebouwen die met elkaar verbonden zijn, komt op de plaats van het oude belastingkantoor te staan. Omdat dit voormalige kantoor eerst gesloopt wordt, duurt het langer voordat hier gebouwd kan worden. „We verwachten dat het sloopwerk in oktober klaar is en dat we begin volgend jaar kunnen starten met de bouw van 287 appartementen op deze plek”, aldus Smit. 

Huurprijzen

De oplevering van de gebouwen staat eind 2021 gepland. Een halfjaar ervoor begint de verhuur en worden de huurprijzen bekendgemaakt.  De studentenwoningen krijgen allemaal een oppervlakte van ongeveer 21 vierkante meter, inclusief een eigen keuken en sanitair. De woningen in de andere gebouwen hebben een oppervlakte tussen de 48 en 71 vierkante meter.

Binnen het project is extra aandacht voor duurzaamheid. Zo kunnen de toekomstige bewoners gebruikmaken van vier elektrische deelauto’s die worden opgeladen via zonnepanelen op het dak van het complex. Daarnaast worden er nieuwe bomen geplant om de binnenplaats en de openbare ruimte rondom de Gerbrandystraat groener te maken.

Het voormalige belastingkantoor aan de Gerbrandystraat staat al jaren leeg, nadat de belastingdienst in 2008 verhuisde. 

Volledig scherm
Indeling van de nieuwe huurappartementen aan de Gerbrandystraat A: woontoren met 19 woonlagen met 205 woningen B: gebouw van 7 woonlagen langs het spoor met 200 studentenwoningen C: gebouw met 5 woonlagen met 82 appartementen Complex A en C zijn met elkaar verbonden. © Gemeente Utrecht