Volledig scherm
© ANP

Parkeerwachten in Veenendaal deelden uit coulance ‘slechts’ zes bekeuringen uit tijdens rouwdienst

Volgens verontwaardigde getuigen werden vorige week enkele tientallen bonnen uitgeschreven tijdens een rouwdienst in Veenendaal, maar parkeerwachten van P1 Parking zeggen er ‘slechts’ zes te hebben uitgeschreven. De bekeuringen moeten wel betaald worden. Dat laat de gemeente Veenendaal in een reactie weten.

Rond de Prins Bernhardlaan in Veenendaal controleerden enkele parkeerwachten van P1 Parking de autobestuurders op een geldig kaartje. P1 Parking is door Veenendaal ingehuurd om parkeercontroles uit te voeren. Op die bewuste avond was in de kerk een condoleancebijeenkomst bezig. Volgens de gemeente waren de handhavers daarvan niet op de hoogte.

Getuigen zagen de parkeerwachten ‘enkele tientallen’ bekeuringen uitschrijven. Dat leidde tot veel commotie. Volgens de gemeente hebben de handhavers het bij zes boetes gelaten, ook al stonden er nog veel auto’s zonder een geldig parkeerkaartje. ,,Tijdens hun werkzaamheden werden ze aangesproken en geïnformeerd over de condoleance die op dat moment gaande was”, aldus Frank Bartelds van de gemeente. ,,Ondanks dat er gewoon betaald moet worden, hebben de handhavers vanuit menselijk aspect besloten om de controle af te blazen. Op dat moment waren er zes bekeuringen uitgeschreven. Die moeten wel betaald worden.”

De handhavers hadden veel meer bekeuringen kunnen uitschrijven, zegt Bartelds. ,,Er waren veel voertuigen die daar onrechtmatig geparkeerd stonden. Vanuit menselijke overweging, maar ook omdat het voor de handhavers lastig is om te beoordelen welk voertuig betrokken is bij een condoleance en welke niet, hebben ze besloten niemand verder te bekeuren op deze locatie.”

Hotspot

Op de locatie Prins Bernhardlaan is veel overlast van foutparkeerders en niet-betalers, vult Bartelds aan. ,,Deze locatie is voor de surveillance een ‘hotspot’ om de overlast voor andere weggebruikers en omwonenden te beperken. Op en rond de Prins Bernhardlaan staat duidelijke bebording en er zijn vier betaalautomaten, waardoor het duidelijk zichtbaar is dat er een maatregel betaald parkeren van kracht is.”

P1 Parking betreurt de situatie op die avond, maar de handhavers valt volgens hen weinig te verwijten. ,,Onze handhavers hebben tijdens hun dagelijkse ronde, om omstreeks 18.50 uur, geconstateerd dat meerdere voertuigen aan de Prins Bernhardlaan niet of niet voldoende parkeergeld hadden betaald”, aldus woordvoerder Jill van Briemen. ,,Daaropvolgend zijn er in totaal zes bekeuringen uitgeschreven. De handhavers waren op dat moment niet op de hoogte van het feit dat er een condoleancedienst plaatsvond. Nadat omstanders hen hierop hebben geattendeerd, hebben zij, uit coulance, direct hun ronde vervolgd zonder de resterende voertuigen te controleren.”