Volledig scherm
DJ Karel. © Marga Smolders

Partij voor de Dieren over gedode kater DJ Karel: ‘Dit is gewoon een laffe moord’

Een laffe moord. Andere woorden heeft de Utrechtse fractie van Partij voor de Dieren niet over voor de manier waarop de IJsselsteinse kater DJ Karel aan zijn einde is gekomen. De kater zou gestorven door vuurwerk dat in zijn achterwerk was gestopt. Marga Smolders, het baasje van de kater, heeft vandaag aangifte gedaan bij de politie in IJsselstein. 

De IJsselsteinse kater is maandag zwaargewond thuisgekomen en kort daarna overleden. ,,Dit is gewoon een laffe moord!” stelt de Partij voor de Dieren. ,,Het is klaar en afgelopen. Wij vinden het onacceptabel dat dit elk jaar gebeurt. Het moet stoppen”, aldus een boze Saskia Oskam van de Utrechtse PvdD-fractie. Volgens haar zijn dieren elk jaar de dupe van vuurwerk. Ze zijn bang, lopen trauma’s op of overlijden zelfs. Voor de Partij voor de Dieren in de gemeente Utrecht is de maat nu helemaal vol.

Verbod consumentenvuurwerk 

De partij wil een verbod op consumentenvuurwerk. Oskam: ,,De Partij voor de Dieren en GroenLinks zijn bezig met het schrijven van een nieuw initiatiefvoorstel voor een verbod op consumentenvuurwerk. Dit hebben we al aangekondigd in de gemeenteraad. Gisteren hebben we onze eerste bespreking gehad en we gaan hier de komende maanden verder mee aan de slag. Wij hopen hiermee de tweede gemeente te worden met een vuurwerkverbod. Het is hoog tijd dat er iets gaat gebeuren en dat de dieren niet meer de dupe zijn van het vuurwerk’’, aldus Saskia Oskam. 

Niet de eerste toegetakelde kat

Bazin Marga Smolders die de dood van haar kater via Facebook met de wereld deelde, ontvangt intussen veel steunbetuigingen. ,,Er is veel ongeloof bij mensen dat dit is gebeurd.” Smolders hoopt nog altijd vurig dat duidelijk wordt wie er verantwoordelijk is of zijn voor de dood van DJ Karel. Omwonenden hebben niks gezien of gehoord over wat er precies is gebeurd met de kat. 

Smolders deed dinsdagmiddag aangifte bij de politie van het voorval. De politie vertelde haar dat ze geen aangifte kon doen van dierenmishandeling, maar wel van ‘vernieling van eigendom’. Dat vond ze naar eigen zeggen ‘verbazend', niettemin deed ze aangifte in de hoop dat de politie achter de dader(s) aangaat.

DJ Karel is de tweede kat die deze week in het nieuws komt na een zware mishandeling: het baasje van de Maarssense kat Bello haalde een stok van 21,5 cm uit het achterwerk van zijn kat. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.