Volledig scherm
Zonnepark, windenergie © Getty Images

Petitie tegen komst zonnepark Maartensdijk

Maartensdijker Edwin Plug is een petitie gestart tegen de bouw van een 10 hectare groot zonnepark tussen de Koningin Wilhelminaweg en de A27 in Maartensdijk.

De gemeente De Bilt zorgde in Maartensdijk voor flink wat onrust door ‘een positieve grondhouding’ aan te nemen op een verzoek van projectontwikkelaar IX Zon uit Leiden. Dit bedrijf wil op het terrein dat nu weiland is, een groot zonnepark realiseren. Het moet genoeg energie opwekken voor 2200 huishoudens. Het college van burgemeester en wethouders van De Bilt heeft aangegeven mee te willen werken aan het plan onder de voorwaarde dat het zonnepark voor de helft lokaal eigendom wordt. 

De ondertekenaars van de petitie verzoeken de gemeente te stoppen met de ontwikkeling van het zonnepark bij Maartensdijk. Zij vinden dat de gemeente alternatieve manieren moet zoeken om zonnestroom op te wekken. Bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen op daken, zoals dat ook in het Bilts Energieakkoord staat.

Daken

In het Bilts Energieakkoord dat door talloze Biltse instellingen en bedrijven is ondertekend, staat heel nadrukkelijk dat de gemeente de voorkeur geeft aan het plaatsen van zonnepanelen op daken boven veldopstellingen (zonneparken).

Het gebied waar het zonnepark zou moeten komen, is een belangrijke voedselbron voor ooievaars en dassen. Het ligt bovendien in het Noorderpark en vormt een verbinding tussen de hoge zandgronden en de polder.