Volledig scherm
Gerenoveerde sociale huurwoningen aan de Robijnhof in de Utrechtse wijk Hoograven. © Rob Huibers/Hollandse Hoogte of Rob Huibers/HH).

Plan Utrecht: 75 procent van inschrijftijd behouden na accepteren sociale huurwoning

Woningzoekenden kunnen 75 procent van hun inschrijftijd behouden na het accepteren van een sociale huurwoning. Middeninkomens moeten voorrang krijgen op nieuwbouwwoningen in de categorie middenhuur. Het zijn enkele manieren waarop Utrecht hoopt de doorstroming op de woningmarkt weer op gang te krijgen.

Door mensen een substantieel deel van hun inschrijftijd te laten behouden, verwacht Utrecht dat woningzoekenden eerder een andere woning accepteren. Op dit moment verliezen zij 100 procent van hun inschrijftijd als ze voor een sociale huurwoning kiezen. Als ze dan willen verhuizen, komen ze weer onderaan de ellenlange wachtlijst te staan. Uit onderzoek van Rigo research en advies blijkt dat mensen deze in te leveren wachttijd als een drempel ervaren.

Verliezen

Een aanzienlijk deel van de woningzoekenden (20 procent) gaf in dit onderzoek namelijk aan woningaanbiedingen te weigeren omdat ze bang zijn hun inschrijftijd te verliezen. Ook woningcorporatie Bo-Ex constateerde dit enkele jaren geleden al. ,,Juist woningen ‘onder de Dom’ worden veel geweigerd, omdat er ‘22 jaar inschrijftijd voor moet worden weggegooid’.”

De Utrechtse GroenLinks-wethouder Kees Diepeveen (wonen) heeft daarom met de omliggende gemeenten afspraken gemaakt over behoud van 75 procent van de inschrijftijd. Om daarnaast ook woningzoekenden met een relatief korte inschrijftijd tegemoet te komen, wil Utrecht er met de andere gemeenten uit de regio voor zorgen dat minimaal 10 procent van de woningen via loting worden verdeeld.

Voorrang

De voorstellen staan in de nieuwe huisvestingsverordening, waarover de politiek deze week spreekt. Belangrijk onderdeel hiervan is ook om middeninkomens voorrang te geven op middenhuurwoningen (720 tot 970 euro per maand), die vanaf 2020 worden opgeleverd. De regeling zou moeten gaan gelden voor eenpersoonshuishoudens met een inkomen tot 55.000 euro en meerpersoonshuishoudens met een inkomen tot 65.000 euro.

Volgens Diepeveen vallen de middeninkomens nu tussen wal en schip. ,,Ze komen niet in aanmerking voor sociale huur en verdienen meestal te weinig om een huis te kopen.’’ De uitwerking en uitvoering van de regeling moet in overleg met marktpartijen. Volgens de wethouder gaat dat lukken, omdat de ontwikkelaars aan de plannen willen meewerken. Het is de bedoeling dat deze huizen straks via Woningnet worden aangeboden.

De afspraken die nu worden gemaakt over toewijzing van middenhuurwoningen is een vervolgstap van het in 2017 aangenomen ‘actieplan middenhuur’. De gemeenteraad besloot toen dat oppervlaktes van nieuwe middenhuurwoningen tussen de 50 tot 80 vierkante meter moet liggen en de huurprijs tussen de 710 en 960 euro moet zijn. Ook mag de huur volgens dat plan twintig jaar lang niet sneller stijgen dan de inflatie plus 1 procent.  

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.