Volledig scherm
Vorig jaar werd de watertoren op de Amsterdamsestraatweg met succes gekraakt. Krakers in de toren hangen een spandoek op. © Marnix Schmidt

Poging tot kraken Utrechtse watertoren

Een poging om de watertoren aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht vandaag te kraken is mislukt. De watertoren, een rijksmonument, is sinds 1986 niet meer in gebruik. De politie voorkwam dat de krakers bezit namen van de watertoren.

De ondernemer die de toren in 2014 kocht, heeft tot op heden zijn plannen niet verwezenlijkt, stellen de krakers in een persbericht. ,,Tegelijkertijd worden alternatieve manieren van gebruik keer op keer tegengehouden en ‘ontruimd’ voor leegstand. Dit terwijl het monumentale pand in verval raakt.”

De kraakpoging van vandaag was bedoeld als een protest tegen het plan van de partijen CDA en VVD om de Wet Kraken en Leegstand uit 2010 aan te scherpen. ,,Het doel van de wet uit 2010 was om zowel kraken als leegstand aan te pakken. In de afgelopen jaren zijn voornamelijk krakers vervolgd, terwijl een leegstandsverordening slechts in een aantal gemeenten van kracht is”, zeggen de krakers.

,,Het nieuwe voorstel geeft krakers amper tijd en ruimte om zich te kunnen verdedigen, of zich te beroepen op het woonrecht. Het woonrecht van mensen die het heft in eigen handen nemen, wordt zo verder uitgehold”, aldus de krakers.

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Een onderwerp wat steeds meer onder vuur ligt: het scherpe onderscheid tussen ‘mannelijk’ en ‘vrouwelijk’. Hier gaat het eerste 'Science Café’ van dit seizoen over. Tijdens deze avond wordt er onder andere gepraat over de vraag ‘in hoeverre worden genderhokjes opgelegd?', wordt gepraat door opvoedingswetenschapper prof. dr. Judi Mesman, sociaal wetenschapper Melissa Vink, MSc (UU) en historicus en schrijver Alex Bakker. I.s.m. Stichting PANN. Het Science Café vindt plaats op de Rabo Open Stage op de begane grond van TivoliVredenburg en is gratis en voor iedereen toegankelijk. De lezing is ook live of achteraf online te bekijken.