Volledig scherm
De politie ging maandag af op twee kinderen die met een vuurwapen aan het spelen waren in Nieuwegein. © Politie Nieuwegein / Facebook

Politie-alarm: Nieuwegeinse kinderen spelen met ‘pistool’

UPDATETwee jongetjes tussen de 10 en 12 jaar zijn gisteren door de politie gesnapt met een nepvuurwapen. Het pistool was bijna niet van een echt wapen te onderscheiden. 

De politie kwam in actie na een melding van een getuige. Bij aankomst zagen de agenten twee jongetjes met een pistool rondlopen. Voor hun eigen veiligheid trekken agenten vaak zelf hun wapen, maar dat hoefde in dit geval niet, omdat de kinderen goed naar hen luisterden. Het bleek om een balletjespistool te gaan dat op afstand niet van echt te onderscheiden is. Het echt lijkende wapen werd in beslag genomen en de politie heeft een ‘goed gesprek met de ouders’ gevoerd. 

Om mensen bewust te maken liet de politie van Nieuwegein in een Facebookbericht een foto van het balletjespistool naast een echt pistool zien met de vraag: ‘welk wapen op de foto is echt?’ Hoewel er een klein verschil was, wisten de meeste mensen het antwoord goed te raden: het bovenste wapen op de foto is echt.

Strafblad

Omdat de kinderen minderjarig zijn, blijft het bij een gesprek met de ouders. Anders ligt het voor volwassenen. Die kunnen een strafblad krijgen als ze met een nepwapen de straat op gaan. Een nepwapen op de openbare weg is verboden in Nederland. Mensen kunnen zich erdoor bedreigd voelen en de politie waarschuwen. Agenten nemen deze meldingen serieus en zien het verschil in wapens niet van een afstand, dus nemen ze het zekere voor het onzekere. 

,,Daarbij wordt geen uitzondering gemaakt voor kinderen”, zegt politiewoordvoerder Thomas Aling. Politieagenten benaderen in dit soort situaties verdachten met een getrokken vuurwapen, en als de verdachte iets onverwachts doet, kan de politie een schot lossen. Bij de situatie in Nieuwegein was dit niet nodig. 

Webshops

Aling legt uit hoe kinderen aan nepwapens komen. ,,Het wil wel eens gebeuren dat kinderen aan echt lijkende vuurwapens op kermissen komen, maar de meeste nepwapens komen uit het buitenland of worden via webshops verkregen. Veel voorkomend zijn de nepwapens die na een vakantie in het buitenland mee naar huis worden genomen. Vaak hebben deze ‘wapens’ ook hetzelfde gewicht als een echt wapen.” Op het moment dat ouders erbij zijn als er een nepwapen voor een kind wordt gekocht, zien ze er niet altijd het gevaar van in. ,,Ze denken: dit is leuk speelgoed voor de kinderen.”

Maar er zijn ook situaties waarbij de ouders geen weet hebben van de nepwapens die kinderen in huis kunnen hebben. ,,Dan verkrijgen de kinderen het nepwapen via via en verstoppen ze het in hun kamer, bijvoorbeeld.” 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.