Volledig scherm
Is 'nep of echt? © Politie Vleuten - De Meern

Politie houdt jongen (15) met nepwapen aan

De politie van Vleuten-De Meern heeft vrijdagmiddag een 15-jarige jongen aangehouden die een nepwapen op zak had. Het wapen is bijna niet van een echte te onderscheiden.

Vrijdagmiddag om 17.30 uur kreeg de politie een melding: er zou een jongen rondlopen die een vuurwapen bij zich had. „Dat betekent alle hens aan dek”, vertelt politie-agent Jan-Michiel Quak. En dus ging de politie ter plaatse met het signalement dat de melder had opgegeven. 

De politie trof een groepje jongeren in de leeftijd van 15-17, waaronder een jongen die voldeed aan het signalement. „Op zo'n moment nemen we geen enkel risico. Alle jongeren werden gesommeerd hun handen op hun hoofd te houden en ze werden gefouilleerd. Toen kwam er inderdaad een wapen te voorschijn. Dat bleek nep te zijn.” 

Het probleem met nepwapens is dat ze echt lijken, vertelt Quak. Een nepwapen bij je dragen is een strafbaar feit, en dus kreeg de jongen een proces verbaal. „Omdat deze jongen pas vijftien jaar was, betekent dat een traject bij Bureau Halt.”