Chaos op de A2 na het ongeval bij Breukelen, afgelopen donderdagmiddag.
Volledig scherm
Chaos op de A2 na het ongeval bij Breukelen, afgelopen donderdagmiddag. © Petershotnews

Politie: Oorzaak horrorcrash A2 mogelijk nooit meer te achterhalen

De oorzaak van het fatale ongeval op de A2 bij Breukelen kan mogelijk nooit achterhaald worden, zegt de politie. Bij de horrorcrash kwam naast de 38-jarige Isam uit Vianen ook het 53-jarige echtpaar Robert en Esther uit Bergen aan Zee donderdagmiddag om het leven.

Dat Isam spookrijdend over de A2 heeft gereden is duidelijk. Tussen Amsterdam en Utrecht ging het mis ter hoogte van Nieuwersluis, toen hij door de middenberm schoot en grofweg 900 meter verderop een frontale botsing veroorzaakte vlakbij Shell-tankstation Ruwiel bij Nieuwer-Ter-Aa. Maar waarom hij nog zo lang op de vluchtstrook reed en waarom hij door de middenberm schoot voordat het misging op de derde rijbaan richting Amsterdam is een raadsel.

Zorgvuldigheid

Een woordvoerder van de politie doet vier dagen na het verkeersdrama nog steeds geen uitspraken over de oorzaak. Hij benadrukt dat zorgvuldigheid wordt betracht. ,,Vraag is of er wel duidelijkheid komt’’, voegt hij daar aan toe. Hij wil niet nader ingaan op waar allemaal onderzoek naar wordt gedaan. ,,We zijn met alle aspecten rond het ongeval bezig.’’ Mogelijk volgt eind deze week meer duidelijkheid.

Ondertussen wordt volop gespeculeerd over de oorzaak en over hoe het misging. Getuigen van het ongeval legden wisselende verklaringen af over de manier waarop de man tegen het verkeer in reed en uiteindelijk met zijn auto frontaal op het echtpaar botste. 

Afgelopen vrijdag was in Overvecht een rouwbijeenkomst voor Isam. Daarbij werd geopperd dat de 38-jarige veroorzaker mogelijk een epileptische aanval kreeg. Ooggetuige Mike van der Vlis verklaarde afgelopen weekeinde dat de veroorzaker moedwillig door de middenberm reed. Op een plek waar geen vangrail is reed hij  bewust in de richting van zijn bus, aldus van der Vlis. Ook een andere ooggetuige verklaarde eerder tegenover deze krant dat de veroorzaker van het ongeluk enige tijd over de vluchtstrook reed.

Opzet

Mensen in zijn omgeving omschrijven de omgekomen Isam onafhankelijk van elkaar als een ‘hele nette’ en ‘intelligente’ man, die universitair geschoold was en een goede baan had. De suggestie dat mogelijk sprake was van opzet verwerpen zij met klem. Wel zou de net getrouwde inwoner van Vianen de laatste tijd klagen over onverklaarbare hevige hoofdpijnen, zeggen twee mensen uit zijn omgeving onafhankelijk van elkaar. Hier zou hij ook een afspraak in het ziekenhuis voor hebben staan. 

,,Het is gissen naar wat er precies gebeurd is”, benadrukt de in mobiliteit gespecialiseerde hoogleraar Marieke Martens. Zij werkt voor onderzoeksorganisatie TNO en de Technische Universiteit Eindhoven. ,,Spookrijden gebeurt vaker onbewust. Bovendien is het achteraf vaak heel ingewikkeld om achter een oorzaak te komen.” 

Wat het achterhalen van de oorzaak ook bemoeilijkt, is dat beelden van camera’s van Rijkswaterstaat boven de weg niet kunnen worden teruggekeken. Deze mogen niet worden opgeslagen vanwege privacy-redenen. Mede daarom heeft de politie een oproep gedaan aan automobilisten om dashcam-beelden rond het fatale moment te delen.

Doneeractie

Intussen is een doneeractie begonnen voor de 38-jarige veroorzaker. ,,Deze jongen was een geweldige broer die hard werkte, voor iedereen klaar stond en altijd bezig was met zijn geloof. Zo moeilijk te beseffen dat het deze jongen overkomt”, staat te lezen bij de online inzameling. Tot 31 december wordt geld opgehaald om minimaal één waterput ter nagedachtenis aan de man te kunnen bekostigen. ,,Zoals hij klaarstond voor andere mensen, willen wij dat ook na zijn overlijden doorzetten”, schrijft de initiatiefnemer. De uitvaart van Isam is later deze week in Marokko.

Bekijk hieronder een reportage over het incident op de A2.