Politie plukt Zeister krakers van dak, uit bomen én uit afgesloten kast

videoAan de Krakelingweg in Zeist is een urenlange ontruimingsactie beëindigd na de arrestatie van een groep krakers. Zij hielden zich rond een gekraakt pand schuil in boomhutten. Vorige maand gaven zij een statement af dat zij niet meer zouden vertrekken. Maar vanmorgen kwam onverwacht de brand- en traangaseenheid (Bra Tra) van de politie in actie om het terrein leeg te vegen.

De laatste vier krakers zijn rond 14.00 uur vanmiddag door agenten uit bomen op het terrein in de bossen verwijderd. Met kettingzagen werden takken verwijderd, zodat de politie beter bij hen kon komen. Een van de laatste krakers die werd overmeesterd was Inze. Hij stelde vlak voor zijn arrestatie: ,,Ik zie allemaal agenten in hoogwerkers, want kraken zien ze tegenwoordig als een misdaad. Maar wat ons betreft is leegstand ook illegaal. Wij willen hier wonen totdat de eigenaar begint met nieuwbouw, dat duurt nog wel even. We gaan dus niet zomaar weg en willen dat signaal in deze tijd vol woningnood ook graag afgeven aan het Openbaar Ministerie.” 

Poederbrandblusser

Eerder vanmiddag haalden leden van het politieteam via een hoogwerker ook al twee krakers van het dak. Tijdens het ‘kat-en-muisspel’ verplaatsten de krakers zich van de ene kant naar de andere kant van het dak om aan arrestatie te ontkomen. Met een snoekduik op het dak wist een van de agenten een kraker te pakken. Deze werd even later met de hoogwerker naar beneden gehaald. De andere kraker op het dak werd niet lang daarna ook gepakt. Het tweetal had kort daarvoor nog een poederbrandblusser leeggespoten op leden van de Mobiele Eenheid.

Met behulp van een warmtebeeldcamera speurde de politie nog een kraker op, die zich verschanst had in een afgesloten archiefkast in het kraakpand. Toen hij eruit werd gehaald, bleek dat hij ademhalingsmoeilijkheden had. Een andere kraker die waarschijnlijk in aanraking was gekomen met asbest, werd vakkundig door de brandweer afgespoeld voordat hij werd meegenomen door de politie.

Boomhutten

Tijdens de actie die vanmorgen voor 08.00 uur begon, waren krakers de bomen rond het voormalige culturele centrum van Zeist ingevlucht. Daar hadden zij zich vastgeketend om zo lang mogelijk te ontkomen aan verwijdering van het terrein. Dit lieten zij vanochtend aan het AD Utrechts Nieuwsblad weten. Een andere kraker verschanste zich in een kast en in twee boomhutten zat ook nog een aantal krakers verstopt.

De politie had de wijde omgeving van het onderkomen in de bossen rond de Krakelingweg afgezet. ,,Helaas wilden de krakers niet vrijwillig vertrekken”, stelde de politie. Vorige week zijn er volgens de politie gesprekken met krakers geweest.

Kettingzaag

Een bulldozer is vanochtend bezig geweest om een toegangsweg naar het kraakpand te maken. De krakers hadden namelijk diepe sleuven in de weg gemaakt, zodat er geen voertuigen overheen konden rijden. De brand- en traangaseenheid van de politie is met een kettingzaag in de weer geweest om toegang te krijgen tot het gekraakte pand. 

Lees verder onder de foto’s

Volledig scherm
Een van de opgepakte krakers in Zeist. © AD
Volledig scherm
Krakers aan de Krakelingweg in Zeist. © Menno Bausch
Volledig scherm
Een van de opgepakte krakers in Zeist. © Koen Laureij
Volledig scherm
De boomhutten waarin de krakers in Zeist verstopt zitten. © AD
Volledig scherm
Een kraker wordt weggedragen door de politie. © Koen Laureij

Rechter

De krakers in het voormalige cultureel centrum SGI Nederland aan het Laantje Zonder Eind stapten eerder naar de rechter om te voorkomen dat ze het pand in de loop van deze maand moeten verlaten. Maar zij moeten weg. Het centrum, dat verscholen in het bos langs de Krakelingweg ligt, werd eind januari gekraakt.

‘Onacceptabel’

Het cultureel centrum is ruim een jaar geleden gekocht door de Maatschap LZE uit Werkhoven. LZE wil het gebouw slopen om twee nieuwe gebouwen voor de opvang van ouderen met dementie en zware lichamelijke klachten neer te zetten. De krakers hebben heel andere plannen:  ,,Wij willen hier een mooie sociaal-culturele plek maken. Het is de zoveelste keer dat we uit huis worden gezet voor anti-kraak. Onacceptabel dat in de provincie nauwelijks ruimte is voor alternatieve manieren van leven.”

Eind vorige maand verbood de rechter ook al om een pand aan de Utrechtseweg te kraken. Hier houden particuliere beveiligers de omgeving al enkele weken in de gaten, om nieuwe kraakpogingen te voorkomen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.