Volledig scherm
Verpleeghuis Beukenstein in Driebergen © De Brug

Prinses Margriet opent verpleeghuis Beukenstein in Driebergen

In het nieuwe verpleeghuis Beukenstein in Driebergen is huiselijkheid en kleinschaligheid de norm. Het huis wordt op 29 januari officieel geopend door prinses Margriet. 

De prinses krijgt die dag onder meer een rondleiding door het nieuwe verpleeghuis en praat met bewoners en medewerkers. Het nieuwe verpleeghuis ging in september open en vervangt het voormalige verzorgingshuis Huize Beukenstein en het verpleeghuis Nassau Odijckhof in Driebergen. Het nieuwe pand aan de Hoofdstraat is gebouwd in landgoedstijl, passend bij de Stichtse Lustwarande. Er wonen inmiddels zo’n honderd mensen.

Woongroepen

Van binnen is het vooral een heel modern verpleeghuis, dat voldoet aan de huidige eisen aan goede ouderenzorg. De bewoners wonen in kleine groepen van zeven à acht mensen, met ieder een eigen zit/slaapkamer en eigen badkamer. De huiskamer is het centrum van de groep. Hier wordt vers gekookt, samen gegeten en er worden activiteiten georganiseerd. Elke woongroep heeft ook een eigen voordeur en bezoekers zijn hier te gast. Het moet zo veel mogelijk lijken op thuis, is de gedachte.

Directeur Jos Bleijenberg: ,,We wilden geen afdelingen meer met kamers in lange gangen, zoals vroeger, maar kleinschalige woongroepen met een gemeenschappelijke huiskamer. En vooral meer privacy voor de bewoners. Een eigen kamer en badkamer zijn belangrijke basisbehoeften.’’

Quote

We willen geen afdelingen meer met kamers in lange gangen, zoals vroeger

Directeur Jos Bleijenberg

Beukenstein is een verpleeghuis voor mensen met complexe zorgbehoeften, zoals mensen met dementie. Zij wonen veelal in de woongroepen. Verder zijn er 34 zogenoemde hofwoningen, bedoeld voor mensen die vooral lichamelijke zorg nodig hebben en nog redelijk zelfstandig hun leven leiden. Zij hebben een eigen appartement en eigen badkamer. In september zijn de allereerste bewoners naar Beukenstein verhuisd.

Bouwstijl

Bij het ontwerp van Beukenstein is gestreefd naar een gebouw dat past in de stijl van de oude landgoederen aan de Stichtse Lustwarande. Op deze plek stond in eerste instantie een zomerverblijf, dat aan het einde van de negentiende eeuw werd vervangen door een grote villa met de naam Beukenstein. In de jaren 60 werd die villa gesloopt en kwam er een ‘modern bejaardentehuis’ voor nonnen en broeders van verschillende religieuze congregaties. Maar ook leken konden daar terecht.