Volledig scherm
Afgelopen zomer nog knapte de gemeente Nieuwegein de bushaltes in de wijk Galecop op. © Ed Sluis

Provincie draait wijzigen buslijnen deels terug na noodkreet Nieuwegein

De busverbindingen door Nieuwegein blijven volgend jaar grotendeels bij het oude. De provincie Utrecht heeft grotendeels gehoor gegeven aan de protesten van inwoners en de gemeente door voorgenomen wijzigingen in het lijnennet terug te draaien.

U-Ov wilde onder meer buslijn 77 van Nieuwegein Zuid naar Bilthoven alleen nog over de A.C. Verhoefweg en langs winkelcentrum Galecop laten rijden. Twee bushaltes verderop in de wijk zouden komen te vervallen. Bewoners dreigden daardoor een halve kilometer extra te moeten lopen. De wijzigingen moesten met ingang van de nieuwe dienstregeling in december van kracht worden.

Ook buslijn 48 tussen Nieuwegein en Houten dreigde alleen nog de kortste weg te rijden over de Plettenburgerbaan, zonder het naastgelegen bedrijventerrein aan te doen. Kritiek was er ook uit Houten, waar de bus het noordelijk deel van het dorp links zou laten liggen om via De Staart en de snelweg naar Nieuwegein te rijden.

Sneller

U-Ov hoopte door het schrappen van haltes de bussen een kortere route te laten rijden. Dat is niet alleen efficiënter en goedkoper, maar voor de reizigers - als ze eenmaal in de bus zitten - ook sneller.

Door het terugdraaien van de maatregel bij lijn 77 hoeven de inwoners van Galecop minder ver te lopen. Bij lijn 48 blijven onder meer het Oosterlicht College en bedrijven op Plettenburg-Noord en Rijnhuizen beter bereikbaar met het openbaar vervoer.

Niet aan alle grieven van de Nieuwegeiners wordt overigens tegemoet gekomen. Vreeswijkers moeten met ingang van de nieuwe dienstregeling begin december overstappen in Nieuwegein-Zuid om met de sneltram naar stadscentrum City te gaan.

Verzet

Nieuwegein geeft het verzet tegen de verslechtering van het openbaar vervoer in Vreeswijk nog niet op. Het gemeentebestuur kondigt in een brief aan de gemeenteraad aan hierover alsnog met gedeputeerde Arne Schaddelee (CU) in gesprek te willen.

Tegen de bezuinigingen op het busnetwerk in Nieuwegein rezen voor de zomervakantie grote bezwaren. Bewoners liepen te hoop en ook de gemeenteraad sprak unaniem zijn verontwaardiging uit. Die stuurde daarop een zogeheten zienswijze naar de provincie Utrecht, die uiteindelijk het vervoersplan vaststelt.

De raadsleden vreesden dat de concurrentiepositie van het openbaar vervoer ten opzichte van de auto zou verslechteren. Dat zou Nieuwegeiners ertoe kunnen bewegen vaker de auto te nemen, waar de gemeente juist probeert de automobiliteit te beperken.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.