Volledig scherm
Ongeveer tweeduizend Songfestivalfans zagen Duncan Laurence zaterdag op een groot scherm in de steeg naast homocafé Kalff winnen © Franny Pouderoyen

Provincie omarmt Songfestival in Utrecht máár zonder belastinggeld

De provincie Utrecht staat klaar om de stad Utrecht en de Jaarbeurs te helpen de organisatie van het Songfestival 2020 binnen te halen. Het dagelijks provinciebestuur is bereid mee te denken als de twee partijen aankloppen. Op geld hoeven ze niet te rekenen.

Dat zei gedeputeerde Pim van den Berg (D66, economie) vanavond in een commissievergadering van de Provinciale Staten. VVD-fractievoorzitter André van Schie wilde van Van den Berg weten of het college van Gedeputeerde Staten (het dagelijks provinciebestuur) mee willen denken met de gemeente Utrecht en de Jaarbeurs. Gedeputeerde Van den Berg is hiertoe bereid als daarom wordt gevraagd.

Kort na de winst van Duncan Laurence zaterdag op het Eurovisie Songfestival liet de Jaarbeurs weten het muziekfestijn in 2020 te willen organiseren. De gemeente viel de evenementenorganisatie bij. Burgemeester Jan van Zanen zei de Jaarbeurs te willen helpen. ,,Wij hebben de spullen en de mensen.’’ 

LHBTI gemeenschap

De VVD, zowel in de gemeenteraad als Provinciale Staten, werpt zich op als een warm pleitbezorger voor het Songfestival. ,,Het Eurovisie Songfestival is een internationaal verbindend evenement dat breed draagvlak heeft onder de bevolking en niet in de laatste plaats bij delen van de LHBTI gemeenschap’’, aldus fractievoorzitter Van Schie.

Het verzoek van de VVD aan de provincie om mee te denken werd door  meerdere partijen omarmt. PVV-fractievoorzitter René Dercksen noemde het Songfestival ‘een leuk feestje’. Het verzoek van de VVD beschouwt hij als het verlenen van hand-en-spanddiensten, zei Dercksen na afloop. Een financiële bijdrage is niet aan de orde. 

Alle partijen, met uitzondering van de VVD, gaven nadrukkelijk aan geen belastinggeld uit te willen trekken voor het evenement. De kosten vinden zij een zaak van de gemeente Utrecht en marktpartijen. De ChristenUnie zag geen rol voor de provincie weggelegd rond het Songfestival. De Partij voor de Dieren maakte geen woorden vuil aan het onderwerp. 

Meerdere (grote) steden hebben de afgelopen dagen te kennen gegeven het Eurovisie Songfestival te willen organiseren. Deze zomer moet er duidelijkheid komen over welke steden de voorkeur krijgen. De AvroTros presenteert op zijn minst twee mogelijke kandidaat-locaties aan de European Broadcasting Union (EBU). De EBU beslist uiterlijk in september wie de gaststad wordt.

  1. De Bilt kijkt tevreden terug op rustig verlopen boerenbeleg
    PREMIUM

    De Bilt kijkt tevreden terug op rustig verlopen boerenbe­leg

    De Bilt kijkt tevreden terug op het verloop van de grootste boereninvasie ooit. Zevenduizend boeren kwamen er, terwijl op hooguit 1500 werd gerekend. De schade aan de Biltse Rading en het honkbalveld, waar de actievoerders zich verzamelden, valt reuze mee. Burgemeester Sjoerd Potters dankt inwoners en hulpdiensten voor hun begrip en inspanningen. Het RIVM is blij dat directeur Hans Brug de boodschap nog een keer heeft kunnen uitdragen.