Volledig scherm
Vuurwerkoverlast zorgt jaarlijks voor forse schade © anp

Prullenbakken in puin; fors meer meldingen vuurwerkoverlast in Utrecht

In Utrecht zijn afgelopen maanden fors meer meldingen van vuurwerkoverlast gedaan dan vorig jaar. In de maanden september, oktober en november staat de teller op 845 meldingen, tegenover 122 in dezelfde periode vorig jaar.

De gemeente Utrecht stelt dat uit de cijfers niet kan worden opgemaakt dat dit jaar flink meer vuurwerk wordt afgestoken. ,,Het is in vergelijking met vorig jaar nu eenvoudiger om de overlast van vuurwerk te melden’’, zegt een gemeentewoordvoerder. Ook de meldingsbereidheid zou zijn gegroeid.  

De meldingen komen vanuit de hele stad, vooral uit Hoograven, Lunetten, Kanaleneiland en Overvecht. Ook rond het Máximapark in Leidsche Rijn wordt flink geklaagd. Veel prullenbakken zijn vernield. Handhavers en politie zeggen alert te zijn, maar komen na een melding vaak aan als de afstekers al gevlogen zijn. Het euvel is ook dat buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) niet bevoegd zijn om op te treden. Utrecht hoopt dat boa’s meer armslag kunnen krijgen. Nu dienen ze vooral om vuurwerkoverlast te signaleren en te melden bij de politie.

Parken

Utrecht telt komende jaarwisseling 84 vuurwerkvrije zones. Aan de al bestaande vuurwerkvrije zones zijn nu alle parken toegevoegd. Burgemeester Jan van Zanen uitte al eerder zijn zorgen dat het handhaven van een lappendeken aan vuurwerkvrije zones een onbegonnen klus is.