Volledig scherm
PvdA-raadslid Bülent Isik. © AD

PvdA en SP willen opheldering over verkoop sociale huurwoningen binnenstad

De Utrechtse PvdA en de SP willen van het college van burgemeester en wethouders opheldering over de geplande verkoop van 22 sociale huurwoningen in de binnenstad. Raadsleden Bülent Isik (PvdA) en raadslid Tim Schipper (SP) vragen zich af of GroenLinks-wethouder Kees Diepeveen bereid is af te zien van instemming met de voorgenomen verkoop van de 22 panden.

Volledig scherm
Bewoner Jonathan Joosten voor het pand van Mitros aan de Oudegracht waarin 11 van de 22 woningen zitten. © Marnix Schmidt

De 22 woningen van Mitros in de binnenstad dreigen te worden opgekocht door belegger MHM Vastgoed. De huurders vrezen exorbitante huurverhogingen voor volgende bewoners. Ze wijzen op een woning aan de Springweg, waar MHM de huur na aankoop met 51 procent verhoogde. Volgens de bewoners dragen Mitros en de gemeente zo bij aan de onbetaalbaarheid van het wonen in de stad.

De PvdA’er vraagt zich af of het college bereid is om in het nieuwe woonbeleid dat in de maak is, op te nemen dat er geen sociale huurwoningen meer worden verkocht in de stad. Schipper wil daarnaast onder meer weten wanneer Mitros opvolging geeft aan de belofte de opbrengsten van de verkoop te herinvesteren in nieuwbouw van sociale huurwoningen, ook in de binnenstad.  

Begin deze maand sprak een meerderheid van de gemeenteraad nog schande van ‘absurde’ huurverhogingen’, (die kunnen oplopen tot wel 7,6 procent) bij de veelbesproken voormalige sociale huurwoningen in de wijk Kanaleneiland-Noord. Het AD onthulde vorig jaar dat beleggers uit Qatar en Zwitserland 23 miljoen hebben verdiend aan de doorverkoop van 252 sociale huurwoningen aan een Canadese belegger.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.