Jan van Zanen tijdens de online raadsvergadering
Volledig scherm
PREMIUM
Jan van Zanen tijdens de online raadsvergadering © AD

Raad Utrecht vergadert online vanaf zolderkamertjes: ‘Help, de voorzitter is weg’

Online vergaderen vanachter de keukentafel of zittend op zolder. We moeten er bijna allemaal aan geloven tijdens deze coronacrisis. Ook voor de gemeenteraad van Utrecht was het, zo bleek vanmiddag, even flink wennen geblazen. 

Burgemeester Jan van Zanen zoekt naarstig naar alle fractievoorzitters die online vergaderen over de coronacrisis. Hij hoort ze wel, maar hij ziet ze niet allemaal. Anne-Marijke Podt (D66), de voorzitter van vandaag, wijst hem op het ‘Galleryview-knopje’ rechts boven in zijn beeldscherm. ,,Druk dat in en we zijn allemaal zichtbaar.’’ Van Zanen geeft het al snel op. ,,Ik zie ’m niet. Mijn zoon kijkt mee in een andere kamer, misschien kan hij zo even helpen.’’

  1. Jelle (25) werkt in het 'coronacallcenter’: ik ben inmiddels heel goed geworden in het gerust stellen van mensen
    PREMIUM
    video

    Jelle (25) werkt in het 'coronacall­cen­ter’: ik ben inmiddels heel goed geworden in het gerust stellen van mensen

    Een van de apps waar premier Mark Rutte gisteren in zijn persconferentie over sprak, draait al op volle toeren: de Corona-Check-app. Met de app kun je online je gezondheid bijhouden, onder toeziend oog van medici verbonden aan het UMC Utrecht. Vertrouwen zij het niet? Dat wordt je gebeld vanuit het ‘coronacallcenter’. Een kijkje in de keuken van dé app van het moment. „De meest gestelde vraag: heb ik corona?”