Volledig scherm
Wethouder Marcel Fluitman CDA Gemeente Zeist © Gemeente Zeist

Raadsleden dienen klacht in: ‘Wethouder Fluitman intimideert, verdraait feiten en heeft emoties niet in de hand’

Wethouder Fluitman (CDA) uit Zeist intimideert, verdraait feiten en heeft z’n emoties niet in de hand. Dat staat in de klacht die tegen hem is ingediend door twee raadsleden.

Een kopie van de brief is in handen van het AD. Deze week bleek dat GroenLinks-raadsleden Ans Pereboom en Noureddine el Mansouri een klacht tegen Fluitman hebben ingediend. Aanvankelijk was niet duidelijk wat de aard van de klacht is, maar inmiddels komt steeds meer naar buiten. 

‘Dat wij deze stap moeten zetten, is niet op basis van een enkel incident, maar op basis van een opeenstapeling van vele negatieve ervaringen in de loop van het afgelopen jaar. Wij zien dit patroon niet vanzelf stoppen,’ zo motiveren Pereboom en El Mansouri de klacht in hun brief.

Boosheid

Volgens de twee heeft Fluitman ‘een intimiderende manier van communiceren en van met elkaar omgaan’. ‘De heer Fluitman maakt inhoudelijke verschillen van mening persoonlijk en speelt op de persoon. De heer Fluitman verdraait woorden en zaken zodanig dat er sprake is van onheuse bejegening. De heer Fluitman hanteert in gesprekken en bijeenkomsten dusdanige emoties, met name boosheid, dat je je niet veilig voelt om te zeggen wat je wilt zeggen. Deze opstelling van de heer Fluitman maakt het voor ons moeilijk om onze rol als raadslid uit te oefenen, omdat we ons niet in een veilige omgeving voelen en omdat we soms met een knoop in onze maag richting het gemeentehuis gaan.’ 

Quote

We voelen ons niet in een veilige omgeving en gaan soms met een knoop in onze maag richting het gemeente­huis

Raadsleden Ans Pereboom en Noureddine el Mansouri

Volgens de raadsleden treedt dit gedrag ‘veelvuldig’ op. Er is volgens hen ‘een patroon van herhaaldelijk intimiderend gedrag, onheuse bejegening en het op agressieve manier gebruiken van emoties’. Pereboom en El Mansouri stellen dat ook andere raadsleden, ambtenaren en burgers last zouden hebben van het gedrag van Fluitman.

Een rondgang langs een aantal raadsleden bevestigt dit beeld vooralsnog niet. ,,Fluitman heeft soms een wat bruuske manier van communiceren”, zegt één van hen. ,,Maar je moet wel een heel teer zieltje zijn om daar niet tegen te kunnen. Ik heb tot nu toe in elk geval nog nooit iemand op deze manier over hem horen klagen.”

Geen reactie

Marcel Fluitman is een oudgediende in de Zeister politiek. Hij is in 1959 geboren in het centrum van Zeist en woont inmiddels weer in het huis waar hij ook is opgegroeid. Sinds 2007 zit hij al in de gemeenteraad, eerst als raadslid en fractievoorzitter. Sinds 2014 is hij wethouder. In zijn portefeuille zit onder meer zorg (WMO), gezondheidszorg, kunst en cultuur, projecten vernieuwing wijken Centrum en Kerckebosch, Het Slot, de begraafplaats en wijkwethouder Centrum en Oost. 

Fluitman liet eerder al weten niet op de zaak te willen reageren. ,,Afspraak is dat over interne zaken nooit gesproken wordt.” Ook burgemeester Koos Janssen geeft vandaag aan het AD dezelfde reactie. ,,Ik praat niet over interne kwesties.”

CDA-fractievoorzitter Aline Pastoor laat weten dat haar fractie achter de eigen wethouder blijft staan. Inhoudelijk wil ze niets over de kwestie zeggen.

Ans Pereboom en Noureddine el Mansouri zijn niet bereikbaar voor een extra toelichting op hun brief.

Volledig scherm
Ans Pereboom, raadslid GroenLinks. © GroenLinks Zeist
Volledig scherm
Nourredine El Mansouri, inmiddels raadslid van GroenLinks. © CDA Zeist