Bij de recreatieplas de Rietplas in Houten is het net als in andere recreatiegebieden druk.
Volledig scherm
Bij de recreatieplas de Rietplas in Houten is het net als in andere recreatiegebieden druk. © Koen Laureij

Recreatiegebieden en strandjes puilen uit, gemeenten grijpen in

UPDATENiet alleen hebben veel Utrechters vandaag een dagje vrij: ook het zonnetje stelt niet teleur.  Van de Muntkade tot het strand in Nieuwegein: meerdere locaties in Utrecht hebben de deuren geopend voor een verfrissende duik. Dat blijkt niet zonder gevolgen: verschillende gemeentes grijpen in en sluiten de recreatiegebiedjes en stranden.

'De Munt', een populaire zwemplek aan de rand van Lombok in Utrecht, werd vanmiddag ontruimd vanwege de drukte. PvdA-Raadslid Bülent Isik was ter plekke en zegt teleurgesteld te zijn in de handhaving. „Mensen lagen daar bijna óp elkaar, zo druk was het. Ik heb de handhaving gebeld, maar zij kwamen pas een uur later het terrein op. Ook heb ik foto's gestuurd naar de burgemeester. Het was een totaal ongewenste situatie daar.”

Isik is van plan vragen te gaan stellen in de gemeenteraad. „Iedereen weet dat de zomer eraan komt, dat deze drukte vaker voor gaat komen. Daar moeten we op voorbereid zijn.” Het raadslid spreekt zijn zorgen uit op Twitter. Op de foto’s bij zijn tweet is te zien hoe het erg druk is langs het water.

Sluiten

De gemeente Houten laat op Twitter weten de toegang tot de Honswijkerplas te hebben afgesloten, en dat hier vanwege grote drukte niet meer gezwommen kan worden. Ook gemeente De Ronde Venen roept op om thuis te blijven. Sjors Fröhlich, de burgemeester van Vijfheerenlanden, laat in een tweet weten Strand Middelwaard Vianen, strandjes langs A27 Vianen en diverse recreatieplekken langs de Lek-, Linge- en Diefdijk af te sluiten. ,,Het is te druk. Afstand kan niet worden gehouden, om over verkeerssituatie nog maar te zwijgen”, tweet de burgemeester. 

Gilbert Isabella, burgemeester van de gemeente Houten, liet weten dat het strandje aan de Lekdijk bij Tull en 't Waal is afgesloten.

Zorgen

Meerdere Twittergebruikers maken zich zorgen om de drukte. Bij de Haarrijnse Plas zou het volgens sommigen ‘aardig volstromen’. 

Down Under

Vanaf vandaag is ook ‘Strand Utrecht’ aan de Laagravense Plas, van onderneming Down Under, geopend tussen 10.00 en 19.00 uur. Op het Instagramaccount van Down Under is te zien hoe het strand ‘s middags al goed bezocht wordt. Vanwege de coronamaatregelen blijft het restaurant dicht, maar is het snackluik van de badplaats wel geopend.

Ook de Haarrijnse Plas in Vleuten wordt goed bezocht, is op Instagram te zien. Gebruiker @kevinganhito plaatst een foto waarop duidelijk is te zien dat veel Utrechters een tripje naar de plas wel zien zitten. Toch geldt ook hier de regel om de gepaste afstand te houden. 

  1. Geen klachten en toch een coronatest doen? Dat mag, want de GGD kan het niet verbieden
    PREMIUM

    Geen klachten en toch een coronatest doen? Dat mag, want de GGD kan het niet verbieden

    Verbieden kan de GGD het niet en mensen die zich zonder klachten voor een coronatest melden, worden gewoon getest. Deze ‘toeristentesters’ hebben niets aan de testen en bovendien zijn die behoorlijk pijnlijk. En als mensen met een coronabesmetting niet in quarantaine willen, krijgt de veiligheidsregio in uitzonderlijke gevallen de bevoegdheid om die weigeraars verplicht thuis te laten blijven.