Robbert-Jan is treinverkeersleider in Utrecht, maar heeft wel dringend nieuwe collega’s nodig

videoUtrechter Robbert-Jan Schaap (30) heeft als treinverkeersleider dagelijks de leiding over het treinverkeer op het grootste spoornetwerk van Nederland. Maar ProRail luidt de noodklok: als er niet snel meer nieuwe collega’s komen, dan zit er niks anders op dan minder treinen te laten rijden in de toekomst. En dat wil niemand.

Daarom start vanaf vandaag de campagne ‘Treinverkeersleiders. Best belangrijk’. Om een indruk te krijgen van wat een treinverkeersleider doet, loopt het AD Utrechts Nieuwsblad een dag mee met Robbert-Jan Schaap. Als Schaap zijn werk niet goed doet, kan het maar zo zijn dat alles op het spoor in en rond Utrecht in de soep loopt. Dat kan bij blaadjes of ijs op het spoor, maar ook als er een botsing tussen twee treinen of een aanrijding met een persoon is. ,,Je moet heel stressbestendig zijn.”

 1. Mickey Mouse en Goofy maken plaats voor bouwhelmen en puin: in het landhuis van Wibi Soerjadi wonen straks senioren
  PREMIUM

  Mickey Mouse en Goofy maken plaats voor bouwhelmen en puin: in het landhuis van Wibi Soerjadi wonen straks senioren

  De Wulperhorst in Zeist, het oude woonhuis van pianist Wibi Soerjadi, staat in de steigers. Aggregaten ronken, vrachtwagens rijden af en aan en bouwlieden met zware laarzen aan en helmen op bevolken het reusachtige huis waar eens pianostukken van Mozart en Beethoven klonken. Eind 2020 moet de metamorfose zijn voltooid. Dan is de Wulperhorst omgetoverd tot een statige zorgresidentie met 25 woningen.
 2. Jerry Goossens pleit voor een bejaardennachtburgemeester
  PREMIUM
  column

  Jerry Goossens pleit voor een bejaarden­nacht­bur­ge­mees­ter

  Utrecht moet een bejaardenburgemeester krijgen. Die term, ik benadruk het maar even, is van mij, maar de roep om een Eerste Burger die waakt over de belangen van 65-plussers komt van de Adviescommissie voor Ouderenbeleid. ACO-voorzitter Jaap Zwart – in het verleden namens het CDA wethouder voor Utrechters van álle leeftijden – deed het pleidooi in de krant van gisteren. De bejaardenburgemeester moet bij de gewone burgemeester meer ‘daadkracht’ afdwingen bij het formuleren van ouderenbeleid. Het aantal Utrechtse senioren zal de komende twintig jaar van 36.000 tot 60.000 toenemen. En die grijze golf moet een beetje in goede banen worden geleid.