Volledig scherm
Het Romeinse schip in Castellum Hoge Woerd is één van de tastbare overblijfselen van de Romeinse rijksgrens, de Limes die door Utrecht liep. © Marnix Schmidt

Romeinse rijksgrens genomineerd voor plekje op UNESCO-werelderfgoedlijst naast Waterlinie

De Limes, de noordgrens van het Romeinse rijk die over Utrecht liep is genomineerd voor de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Dat heeft minister Van Engelshoven besloten vanwege de grote archeologische betekenis.

Daarmee lopen nu twee aanvragen vanuit Nederland voor een plekje op de UNESCO-lijst. Medio volgend jaar neemt het cultureel instituut van de Verenigde Naties een besluit over plaatsing van de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de werelderfgoedlijst.

De Neder-Germaanse Limes is onderdeel van de noordgrens van het vroegere Romeinse Rijk en loopt door Duitsland en Nederland. In Nederland volgt ze de loop van de Oude Rijn, van Herwen tot aan Katwijk. Rond Utrecht zijn onder meer bij Vechten, in Leidsche Rijn en in de stad zelf resten teruggevonden.

Zeldzaam inkijkje

De archeologische resten in dit gebied zijn goed bewaard gebleven en geven een zeldzaam inkijkje in hoe het leven er 2000 jaar geleden langs de grens van het Romeinse Rijk moet hebben uitgezien. De afgelopen decennia zijn veel unieke bodemvondsten gedaan, zoals ruiterhelmen, resten van Romeinse gebouwen, schepen, bruggen en gebruiksvoorwerpen. Veel daarvan is vandaag de dag te bewonderen in musea, zoals het Castellum Hoge Woerd.

De meest complete vindplaatsen waar nog waardevolle sporen in de bodem zitten, worden nu voorgedragen voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. In totaal gaat het om 44 vindplaatsen, waarvan er 25 in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts liggen en 19 in Nederland.

Samenwerking

Sinds 2011 werken de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Gelderland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed samen met Duitsland en een aantal betrokken gemeenten aan de voordracht van de Neder-Germaanse Limes. Al eerder stemden de drie provincies en de Duitse Deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts in met het nominatiedossier. 

Nu het kabinet het nominatiedossier heeft vastgesteld, zal Nederland in januari 2020, mede namens Duitsland, dit voordragen voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. Andere delen van de grens van het Romeinse Rijk staan al op de Werelderfgoedlijst.